MENIU

Franța deschide OFICIAL anchetă pentru crime de război după uciderea unui jurnalist AFP, pe 9 mai, în războiul din Ucraina

Franţa deschide o anchetă pentru crime de război după uciderea jurnalistului de 32 de ani în Ucraina, pe frontul de lângă Bahmut.

Justiția franceză a lansat o anchetă pentru crime de război după ce reporterul AFP Arman Soldin a fost ucis în Ucraina. 

Ancheta franceză va fi gestionată de OCLCH, o unitate de anchetă specializată în crime împotriva umanității și crime motivate de ură. Anchetatorii urmează să identifice circumstanțele exacte ale morții lui Soldin, au anunțat procurorii francezi, potrivit france24.com. OCLCH pregătea deja o echipă care să se ducă la locul dramei, potrivit unei surse apropiate dosarului.

Soldin, în vârstă de 32 de ani, coordonator video pentu Ucraina al agenției de presă, a murit pe 9 mai când el și colegii săi de la France Presse au fost atacați de rachete rusești de tip Grad, într-un atac lansat marți, în timp ce se aflau cu trupele ucrainene lângă Chasiv Yar, în regiunea Donbas din estul Ucrainei, în apropiere de Bahmut.

Salva de rachete rusești a fost lansată în jurul orei locale 16.30 (şi ora României). Soldin a fost ucis  în timp ce se cobora la pământ pentru a încerca să se protejeze. Restul echipei AFP, ați patru colegi, a scăpat teafără.

Macron, mesaj după ce un jurnalist AFP a fost ucis de rachetele rușilor în războiul din Ucraina - Arman Soldin avea 32 de ani

Fotojurnalist experimentat, Soldin a transmis din primele zile ale invaziei ruse în Ucraina. Soldin a fost numit coordonatorul video pentru AFP în Ucraina din septembrie 2022 și deseori s-a aflat în prima linie, alături de soldații ucraineni. Președintele francez - Emmanuel Macron a salutat marți „curajul” jurnalistului Arman Soldin, care a fost ucis de un tir de rachete în estul Ucrainei. În ultimele luni, jurnalistul a făcut mai multe documentare despre viața pe linia frontului, în Donbas, precum și discuțiile cu localnicii din zonele afectate de război ca și munca medicilor în această perioadă și îngrijirea răniților de război.

În Franța, Parchetul Naţional Antiterorist are competență pe crimele împotriva umanităţii şi crimelor de război. Din 2022, Parchetul a deschis cel puţin şapte anchete cu privire la posibile crime de război, comise în principal în februarie şi martie 2022, împotriva unor francezi, pe teritoriul Ucrainei.

Între aceşti francezi se află Pierre Zakrzewski, un cameraman francezo-irlandez de la Fox News, ucis la 14 martie 2022 la Horenka, la nord-vest de Kiev, într-un atac asupra vehiculului la bordul căruia se afla, şi Frédéric Leclerc-Imhoff, un jurnalist BFMTV, ucis la 30 mai, în timp ce urmărea o misiune umanitară în estul Ucrainei.

Arman Soldin este al 11-lea jurnalist ucis în Ucraina de la începutul războiului lui Putin, din 24 februarie 2022, potrivit bilanțului realizat de organizații ale jurnaliștilor, printre care și Reporteri Fără Frontiere (RSF).