Filosofia filantropiei: Cum să donezi un miliard de dolari. Gestul făcut de şeful Facebook
Anunţul făcut de Mark Zuckerberg privind plasarea a 99% din acţiunile deţinute la Facebook, în valoare de 45 de miliarde de dolari, într-o fundaţie care se va concentra pe susţinerea potenţialului uman şi al egalităţii, a stârnit numeroase dezbateri şi controverse în toată lumea, dar mai ales în rândul celor 1.826 de miliardari ai planetei.
La începutul lunii decembrie, Mark Zuckerberg şi soţia sa Priscilla Chan au anunţat, printr-o scrisoare adresată fiicei lor nou-născute, că vor plasa 99% din acţiunile deţinute la Facebook într-o fundaţie care se va concentra pe susţinerea potenţialului uman şi al egalităţii, scrie Mediafax.ro.
Noul proiect al lui Zuckerberg, Chan Zuckerberg Initiative, nu este primul de acest tip în care se implică. Când avea 26 de ani, Zuckerberg a semnat iniţiativa Giving Pledge, care invită cei mai bogaţi oameni ai lumii şi familiile acestora să se angajeze să aloce jumătate din averile lor pentru cauze filantropice sau caritabile, pe parcursul vieţii sau prin testamente.
Într-un material realizat de Financial Times şi intitulat "Filantropie: Cum să dai un miliard de dolari", autorul scrie că, pentru un filantrop, să donezi poate fi o sarcină dificilă: trebuie să decizi cum, când şi trebuie să ţii cont de aspectele legale.
Autorul articolului oferă astfel mai multe exemple de miliardari renumiţi pentru spiritul lor filantropic, pe care îi clasifică în mai multe categorii:
Filosofia de a dărui cât timp trăieşti - "Giving while living"
Chuck Feeney, co-fondator, în 1960, al lanţului de magazine Duty-Free Shoppers (în care se pot cumpăra suveniruri neimpozabile din aeroporturi), a decis în 1984 să transfere dreptul său de proprietate asupra a 38,75 la sută din acţiunile deţinute în DFS, estimate la 1,6 miliarde de dolari, unei fundaţii care a primit numele "Atlantic Philanthropies".