MENIU

Erdogan, mutare majoră în NATO fără Ungaria - Semnalul dat de președintele Turciei în extinderea Alianței cu Suedia

Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei / Foto: Profi Media

Semnal major dat de Erdogan în extinderea NATO după luni de zile de tergiversări legate de Suedia. 

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a înaintate Parlamentului turc, spre ratificare, protocolul prin care aprobă integrarea Suediei în NATO, a anunțat luni președinția turcă, potrivit AP.

Erdogan a tergiversat ratificarea aderării Suediei, acuzând oficialii de la Stockholm că aplică o politică prea tolerantă față de militanții kurzi și alte grupări pe care le consideră amenințări la adresa securității. În plus, au fost reclamate și 

În declarația făcută de Direcția de Comunicare a Președinției turce pe contul său de socializare, se arată că „Protocolul de aderare a Suediei la NATO a fost semnat de președintele Recep Tayyip Erdoğan, la 23 octombrie 2023 și transmis Marii Adunări Naționale a Turciei”.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a înaintat Parlamentului turc, spre ratificare, protocolul prin care aprobă integrarea Suediei în NATO, a anunțat luni președinția turcă.

Nu este însă cunoscută data la care actul de ratificare va fi inclus pe ordinea de zi pentru dezbatere și aprobare în Parlamentul de la Ankara, notează Associated Press.

Mutarea lui Erdogan era de așteptat, mai ales că șeful NATO anunțase că Turcia va da undă verde aderării Suediei la NATO. Jens Stoltenberg a cerut Turciei să accelereze ratificarea documentului de aderare a Suediei la NATO și la sfârșitul săptămânii trecute.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a dat asigurări încă din prima parte a lunii octombrie că Turcia și-a confirmat angajamentul de a ratifica aderarea Suediei, în conformitate cu acordul încheiat la summitul Alianței de la Vilnius din iulie 2022.

„Ministrul turc al apărării (Yasar Guler) a confirmat că Turcia rămâne angajată să respecte acordul la care s-a ajuns la Vilnius pentru a finaliza aderarea Suediei la Alianță. Mă aștept acum ca guvernul turc să prezinte protocolul de aderare Marii Adunări Naționale și să colaboreze cu aceasta pentru a asigura o ratificare rapidă”, declara Stoltenberg pe 12 octombrie, după reuniunea de la Bruxelles a miniștrilor apărării din cadrul NATO.

„Mă bucur să vă anunț că, după întâlnirea pe care am găzduit-o cu președintele Recep Tayyip Erdogan și cu prim-ministrul Suediei Ulf Kristersson, președintele Erdogan a fost de acord să transmită protocolul de aderare a Suediei către Marea Adunare Națională cât mai curând posibil și să asigure ratificarea. Acesta este un pas istoric care îi face pe toți aliații NATO mai puternici și mai siguri“, anunța Stoltenberg, pe 10 iulie, înaintea summitului NATO de la Vilnius, după o reuniune trilaterală cu președintele Erdogan și cu premierul suedez Ulf Kristersson.

Erdogan a întârziat ratificarea aderării Suediei, acuzând Stockholm-ul că este prea blând cu militanții kurzi și alte grupuri pe care le consideră amenințări la adresa securității. Turcia a fost, de asemenea, deranjată și de mai multe proteste de ardere a Coranului în Suedia.

Toți cei 31 de aliați din NATO trebuie să aprobe aderarea Suediei, Turcia și Ungaria rămăseseră singurele țări care nu au ratificat intrarea Stockholm-ului în NATO.

 

O singură țară NATO a rămas să aprobe aderarea Suediei la Alianța Nord-Atlantică

În acest moment, Ungaria ar rămâne singurul stat membru NATO care s-ar opune intrării Suediei. La începutul lunii octombrie, aprobarea Ungariei era încă blocată în parlament, din iulie 2022. Ungaria cerea Suediei să „dea dovadă de respect în relațiile bilaterale”. Poziția Guvernului de la Budapesta vine după numeroasele critici ale Suediei legate de regimul democrației din Ungaria, despre care liderii suedezi menționau că regresează. Ministrul de externe ungar - Peter Szijjarto declara, pe 6 octombrrie, l o conferință în Muntenegru, că este „inacceptabil şi jignitor” ca, în timp ce insistă pentru ratificarea aderării sale la NATO, Suedia să repete constant că Ungaria nu este o democraţie, potrivit agerpres.ro. 

Suedia a solicitat încă din 2022 aderarea la NATO, după invazia Ucrainei de către Rusia din 24 februarie 2022, iar majoritatea membrilor Alianţei Nord-Atlantice i-au ratificat rapid cererea de aderare.