Doliu! A fost o legendă a filmului. Astăzi, este îngropat la periferia Capitalei
Egiptul se pregătește duminică să-și ia adio de la regretatul actor Omar Sharif, devenit o legendă a filmului grație rolurilor sale din 'Lawrence al Arabiei' și 'Doctor Jivago'. Funeraliile vor avea loc la prânz, într-o moschee prestigioasă din Cairo.
Legendarul actor care suferea de Alzheimer a murit vineri în urma unei crize cardiace la vârsta de 83 de ani, într-o clinică de lux din Cairo, unde fusese internat în urmă cu o lună.
Funeraliile urmează să aibă loc la mijlocul zilei într-o moschee prestigioasă dintr-un cartier de la periferia capitalei, urmând ca actorul să fie înhumat în cimitirul Sayyeda Nefissa, la sud de Cairo, a declarat AFP, un responsabil al sindicatului filmului, Sameh el-Soreity.
Omar Sharif, pe numele său adevărat Michael Demitri Shalhoub, s-a născut la 10 aprilie 1932, în Alexandria.
Boala l-a constrâns să se îndepărteze de platourile de filmare în 2012, după o ultimă apariție în 'Rock The Casbah', de Laila Marrakchi, încheind o carieră bogată. Primul său film în limba engleză, 'Lawrence of Arabia' (Lawrence al Arabiei), i-a adus Premiul Globul de Aur pentru cel mai bun actor într-un rol secundar (1963), precum și o nominalizare la Premiul Oscar pentru cel mai bun actor într-un rol secundar (1963).
În afara platourilor, jucător de bridge — a scris chiar o carte pe această temă — și amator de curse hipice, Omar Sharif a frecventat cazinouri pentru a-și învinge 'singurătatea', spunea el.
Recompensat în 2003 cu Leul de Aur pentru întreaga carieră, la Festivalul de film de la Veneția, Omar Sharif a primit, în 2004, Premiul César pentru cel mai bun actor (în 'Monsieur Ibrahim et les fleurs du Coran').
Fostul ministru egiptean pentru antichități și renumit egiptolog Zahi Hawwas, care se număra printre prietenii săi apropiați, a declarat că starea psihică a actorului se deteriorase și că "nu mai mânca și nu mai bea nimic". "Omar Sharif, adio unei surse de inspirație pentru generațiile viitoare', a scris pe Twitter actorul egiptean Khaled el-Nabawy.
Sursa: Agerpres