Dezbatere OPEC pe tema reducerii producției pentru susținerea prețurilor petrolului
Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a început miercuri dezbaterile pentru un acord destinat reducerii producției, în ideea de a susține prețurile reduse la petrol, însă Iranul și Irakul se opun presiunilor venite din partea Arabiei Saudite pentru o diminuare a producției, transmite Reuters, citată de Agerpres.
Miniștrii Petrolului din statele OPEC au început o reuniune informală la ora 07.00 GMT la hotelul Vienna Park Hyatt, în avanpremiera reuniunii lor oficiale care va începe la ora 09.00 GMT la sediul OPEC.
"Vom ajunge la un acord astăzi" a declarat un delegat irakian la intrarea în hotelul unde are loc reuniunea informală. "Sunt optimist", a declarat la rândul său ministrul iranian al Petrolului, Bijan Zanganeh, adăugând că nu a fost formulată nicio solicitare pentru ca Iranul să își reducă producția.
În urmă cu două luni, la Alger, miniștrii OPEC au căzut de acord, în principiu, asupra unei reduceri a producției cartelului până la 32,5 — 33 milioane barili pe zi, de la 33,64 milioane barili pe zi în prezent, pentru a sprijini prețul în scădere al petrolului. OPEC a precizat atunci că Iranul, Libia și Nigeria nu vor fi obligate sa își reducă producția deoarece industria lor petrolieră a fost afectată de tensiuni interne și sancțiuni internaționale. Acest acord preliminar este considerat o victorie pentru Iran având în vedere că autoritățile de la Teheran vor să își majoreze producția pentru a recupera cota de piață pierdută în urma sancțiunilor occidentale, cotă ocupată de rivalul Arabia Saudită.
Cu toate acestea, potrivit unor surse citate de Reuters, în ultimele săptămâni Arabia Saudită și-a modificat poziția și se oferă să își reducă producția cu doar 500.000 de barili pe zi, ceea ce înseamnă că Iranul va trebui să își limiteze producția la 3,8 milioane barili pe zi. În replică, sursele susțin că marți Iranul a trimis o scrisoare membrilor OPEC în are cere ca Arabia Saudită să își reducă producția cu un milion de barili pe zi, mai mult decât sunt dispuse autoritățile de la Riad.
De asemenea, Irakul face și el presiuni pentru a-și majora producția susținând că are nevoie de fonduri pentru a lupta cu militanții din Statul Islamic. Împreună Iranul și Irakul produc puțin peste opt milioane de barili pe zi, fiind devansați de cel mai influent membru al OPEC, Arabia Saudită care produce 10,5 milioane barili pe zi.
Analiștii de la Goldman Sachs au estimat că dacă OPEC va reuși să ajungă la un acord privind reducerea producției sale până la 32,5 milioane de barili pe zi, de la 33,82 milioane barili pe zi în octombrie, prețul la țiței ar putea ajunge la 50 de dolari per baril. În schimb, unii analiști, inclusiv cei de la Morgan Stanley și Macquarie, au avertizat că prețul la petrol va înregistra o corecție severă dacă OPEC nu va reuși să ajungă la un acord de limitare a producției, fiind posibil să coboare până la 35 de dolari per baril.