MENIU

Decizie majoră în SUA: Legea care a autorizat Războiul din Irak a fost abrogată, la 20 de ani la invazie

Fostul președinte american George W. Bush

Decizie majoră în Congresul american: Legea care a autorizat Războiul din Irak a fost abrogată, la 20 de ani de la invazia Statelor Unite, pentru înlăturarea dictatorului Saddam Hussein.

Senatul american a votat miercuri pentru abrogarea legii care a autorizat Guvernul SUA să declanșeze Războiul din Irak, 20 de ani după invazia SUA, începută în 20 martie 2003, la comanda fostului președinte George W. Bush, pentru a-l înlătura de la putere pe Saddam Hussein.

În ultimii ani au eșuat numeroasele încercări de a abroga AUMF – autorizația de utilizare a forței militare – care i-au oferit președintelui SUA largi puteri de a conduce operațiuni militare fără aprobarea Congresului, notează CNN.

Legea „autorizării folosirii forţei militare” (AUMF) din 2002 i-a permis lui George W. Bush să invadeze Irakul în 2003 și anterior, în 1991, tatălui său - George H. W. Bush să atace Irakul după ce forţele lui Saddam Hussein au invadat Kuweitul.

”Statele Unite, Irakul şi lumea întreagă s-au schimbat din 2002 şi a venit timpul ca legile noastre să recupereze întârzierile faţă de aceste schimbări, nu mai există nicio justificare ca aceste autorizări să rămână”, a declarat şeful majorităţii  în Senat Chuck Schumer (Partidul Democrat), susținător declarat al abrogării.

”Aceste AUMF şi-au depăşit validitatea. Anularea (acestor legi) nu va avea niciun impact asupra trupelor noastre din străinătate şi nici asupra capacităţilor noastre de asigurarea securităţii americanilor”, a mai subliniat Schumer.

„În fiecare an, ele (AUMF, n.r.) rămân la locul lor... este încă un an în care o viitoare administrație poate abuza de ele pentru a ne atrage într-un alt conflict din Orientul Mijlociu. Poporul american nu vrea asta, s-a săturat de războaie nesfârșite în Orientul Mijlociu”, argumenta Schumer săptămâna trecută, în timpul dezbaterii proiectului de abrogare, relatează CNN. 

Proiectul merge la Camera Reprezentanților SUA pentru vot. Președintele republicanilor din Camera Reprezentanților și-a anunțat deja sprijiinul. Iar măsura pare să aibă șanse mari să treacă, deși nu se știe dacă vor mai fi făcute modificări.

Și Casa Albă a transmis că sprijină măsura de abrogare a autorizațiilor din 1991 și 2002 de utilizare a forței în Irak. În cazul în care va trece de ambele camere ale Congresului american, măsura va marca o încheiere oficială a conflictelor și o reafirmare simbolică a capacității Congresului de a-și folosi autoritatea în acest sens. Președintele Joe Biden s-a angajat să promulge legea, în cazul în care ajunge pe biroul său, dar e necesar să fie adoptată şi în Camera Reprezentanţilor, controlată de republicani.

Textul ce prevede revocarea AUMF a fost adoptat miercuri de Senat cu 66 de voturi la 30.