MENIU

"Copilul secret" al prinţului Albert al II-lea de Monaco. Decizia luată de CEDO în acest caz

<p>"Copilul secret" al prinţului Albert al II-lea de Monaco. Decizia luată de CEDO &icirc;n acest caz</p>

Săptămânalul francez Paris Match a fost condamnat pe nedrept de justiţia franceză după ce a dezvăluit, în 2005, existenţa unui "fiu secret" al prinţului Albert al II-lea de Monaco, a anunţat, joi, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), informează AFP.

"A existat un interes legitim al publicului pentru a cunoaşte existenţa acestui copil şi pentru a putea să analizeze eventualele consecinţe asupra vieţii politice din principatul de Monaco", au decis judecătorii de la CEDO, care au ajuns la concluzia că acea condamnare a revistei Paris Match a reprezentat o încălcare a libertăţii de exprimare.

În iunie 2005, Paris Match a fost condamnată de Tribunalul de Înaltă Instanţă din Nanterre la plata sumei de 50.000 de euro, reprezentând daune morale aduse lui Albert Grimaldi. Obiectul litigiului a constat în publicarea de către acest săptămânal, în mai 2005, a unui interviu cu Nicole Coste, o însoţitoare de bord franceză de origine togoleză, care dezvăluia faptul că fiul ei Alexandre, pe atunci în vârstă de 20 de luni, îl avea ca tată pe Albert de Monaco.

În urma acelor dezvăluiri, suveranul monegasc a recunoscut copilul în mod public, pe 6 iulie 2005, fapt care nu a împiedicat însă confirmarea în apel a deciziei de condamnare a publicaţiei Paris Match, în noiembrie 2005.

La nouă ani după această controversă, judecătorii europeni de la CEDO au considerat pe de-o parte că existenţa acelui copil deţine "o importanţă politică", deşi tânărul Alexandre, "în starea actuală a Constituţiei monegasce, nu poate să pretindă să îi urmeze tatălui său pe tron".

"Pe de altă parte, nu este vorba doar de viaţa privată a prinţului, ci şi de vieţile lui Nicole Coste şi Alexandre. Respectarea vieţii private a prinţului nu trebuie să devină un obstacol în calea voinţei lui Alexandre de a-şi anunţa existenţa şi de a face ca identitatea lui să fie recunoscută", au adăugat judecătorii de la CEDO.

Decizia CEDO nu este însă definitivă: părţile au la dispoziţie trei luni pentru a solicita o nouă examinare a dosarului de către CEDO, care nu este însă obligată să dea curs acestei solicitări.

Prinţesa Charlene şi prinţul Albert al II-lea de Monaco au anunţat pe 30 mai, prin intermediul unui scurt comunicat de presă, că vor deveni părinţi. Potrivit unei surse din Africa de Sud, ţara natală a prinţesei Charlene, aceasta este însărcinată cu gemeni, iar bebeluşii se vor naşte spre sfârşitul acestui an.

Prinţul Albert şi Charlene s-au căsătorit în iulie 2011, în cursul unei ceremonii fastuoase la Palatul princiar, la care au participat circa 800 de invitaţi de marcă.

Cetăţenii principatului Monaco aşteptau cu nerăbdare anunţul naşterii unui prinţ care să perpetueze dinastia Grimaldi, care are 700 de ani.

Prinţul Albert are deja doi copii - Jazmin Grace Grimaldi, în vârstă de 22 de ani, şi Alexandre Coste, în vârstă de 10 ani -, însă ei provin din relaţii anterioare ale prinţului monegasc şi nu dintr-o căsătorie. Doar primul copil născut din căsătoria prinţului Albert al II-lea va putea să urce într-o bună zi pe tronul bogatului principat din sudul Franţei.

Mai multe articole despre:
justiţie CEDO Monaco Prinţul Albert