MENIU

CONFUZIE în Franţa, privind nominalizarea amantei preşedintelui la o prestigioasă instituţie publică

Julie Gayet

Actriţa Julie Gayet, cu care preşedintele francez François Hollande ar avea o presupusă relaţie, se află în centrul unei polemici, după ce Guvernul a dezminţit nominalizarea sa în juriul Villa Medicis, anunţate totuşi pe site-ul prestigioasei instituţii publice cu sediul la Roma, relatează AFP.

Săptămânalul satiric Le Canard Enchaîné a dezvăluit marţi seara nominalizarea, în ajunul Crăciunului, a lui Julie Gayet, în vârstă de 41 de ani, în juriul Villa Medicis, un palat care găzduieşte Academia Franceză la Roma.

Site-ul instituţiei culturale anunţa miercuri dimineaţa că actriţa face parte din juriu, alături de artista plastică Anne-Marie Clairet, coregrafa şi dansatoarea Marie-Agnès Gillot şi compozitoarea Lucia Ronchetti. Juriul este însărcinat să selecteze 15 persoane, cercetători sau artişti, care să se alăture Vilei Medicis, în septembrie, la Roma, pentru o perioadă de 12 până la 18 luni.

Însă Ministerul Culturii anunţa miercuri dimineaţa că, până la urmă, actriţa nu a fost nominalizată.
"Numele său a fost propus de către Eric de Chassey, directorul Academiei Franceze la Roma - Villa Medicis, dar ministerul a decis să nu o nominalizeze. Decizia nu a fost semnată", a declarat pentru AFP Cabinetul ministrului Aurélie Filippetti.

François Hollande, somat să ofere explicaţii cu privire la relaţia sa cu artista, a invocat marţi, în faţa presei internaţionale şi franceze, respectarea vieţii private, admiţând doar că relaţia sa de culplu cu Valérie Trierweiler, în vârstă de 48 de ani, traversează "momente dureroase".