Conflict în Marea Neagră, Rusia-Ucraina. Legea marțială, aprobată OFICIAL. Reacția Rusiei
La doi pași de România, în zona fierbinte a Crimeei, tensiunile au crescut simțitor. O reuniune de urgenţă a Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite va avea loc luni după ce Rusia a capturat trei nave ucrainene în Marea Neagră, relatează Mediafax, care citează site-ul postului ABC. La Kiev, Parlamentului ucrainean a aprobat, luni seara, instaurarea legii marțiale. Președintele Petro Poroşenko a cerut Moscovei eliberarea navelor capturate, mesaj susținut și de șeful alianței militare nord-atlantice. Kremlinul acuză Ucraina și aliații săi occidentali că vor să provoace un conflict cu Rusia.
UPDATE. Parlamentul ucrainean a aprobat Legea Marţială, pentru 30 de zile, după ce președintele Petro Poroşenko a propus acest lucru în cursul zilei.
Legea marțială va intra în aplicare din 28 noiembrie. Inițial, președintele Petro Poroșenko a propus introducerea legii marțiale pentru 60 de zile, dar a reformulat propunerea, la numai 30 de zile, pentru ca legea marțială să nu afecteze desfășurarea alegerilor prezidențiale din 31 martie 2019.
Legea marțială este un sistem legal care este folosit atunci când o autoritate militară preia controlul în locul administrației civile obișnuite. De obicei legea marțială suprimă unele dintre drepturile individuale ale cetățenilor și prevede pedepse mai dure decât în mod obișnuit. În multe țări unele infracțiuni se pedepsesc cu moartea, chiar dacă legea obișnuită nu conține pedeapsa capitală.
Legea marţială Ucraina. Ce înseamnă când o ţară decretează legea marţială?
UPDATE. Statele NATO au cerut luni Rusiei să elibereze imediat navele şi marinarii sechestraţi în Strâmtoarea Kerci şi să acorde Ucrainei acces neîngrădit la porturile ucrainene din Marea Azov, a declarat secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg.
''Am văzut că Rusia a folosit forţa militară împotriva Ucrainei într-un mod deschis şi direct'', a afirmat Stoltenberg, într-o conferinţă de presă după reuniunea de urgenţă la nivel de ambasadori solicitată de Ucraina, care nu este membru al Alianţei.
UPDATE. Rusia a lansat un avertisment sever la adresa Ucrainei vecine, după ce a sechestrat, recurgând la forţă, trei nave ucrainene în apropiere de peninsula Crimeea, anexată în martie 2014 de Moscova.
''Politica Kievului, în coordonare cu Statele Unite şi UE (...) încearcă să provoace un conflict cu Rusia'', susţine MAE rus, avertizând asupra ''consecinţelor grave'' ale unei astfel de linii.
Rusia, avertisment sever la adresa Ucrainei
UPDATE: Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a condamnat luni 'utilizarea forţei de către Rusia' în zona strâmtorii Kerci, care leagă Marea Neagră de Marea Azov, cerându-i Moscovei 'să se abţină de la noi provocări', relatează AFP.
"Condamn utilizarea forţei de către Rusia în Marea Azov", a scris pe contul său de Twitter Donald Tusk, care conduce organismul ce reuneşte liderii celor 28 de ţări membre ale UE.
"Autorităţile ruse trebuie să elibereze marinarii şi navele ucrainene şi să se abţină de la noi provocări", a adăugat el, indicând că a discutat despre această problemă cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko.
"Europa va rămâne unită în sprijinul Ucrainei", mai scrie în aceeaşi postare preşedintele Consiliului European.
UPDATE: Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a semnat luni decretul privind instituirea stării excepţionale pe teritoriul Ucrainei pe o perioadă de 60 de zile, în urma sechestrării duminică a trei nave ale Forţelor maritime ucrainene de către gărzile de coastă ruse în Marea Neagră, în apropiere de strâmtoarea Kerci, deşi pentru a intra în vigoare documentul mai trebuie aprobat de către parlament, potrivit Reuters, EFE, dpa şi Canalului tv 112.ua, care citează un comunicat postat pe site-ul oficial al preşedinţiei de la Kiev.
UPDATE: NATO a anunțat luni o întâlnire de urgență cu Ucraina, după ce Rusia a deschis focul asupra a trei nave ucrainene în Marea Neagră, scrie New York Times.
NATO a anunțat întâlnirea într-o declarație, dată după ce șeful Alianței, Jens Stoltenberg, a vorbit la telefon cu președintele Ucrainei, Petro Poroșenko "despre evoluțiile din Marea Azov și strâmtoarea Kerci ... care implică nave rusești și ucrainene".
UPDATE: Ministrul de externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov, a acuzat luni Ucraina că recurge la "metode periculoase" în strâmtoarea Kerci, notează presa rusă, citată de Agerpres.
El a afirmat că Rusia inspectează navele din Marea Azov în conformitate cu acordurile internaţionale. "Am auzit că UE, prin reprezentanţii diplomaţiei sale, a declarat că aşteaptă de la Rusia oprirea inspecţiilor la navele din Marea Azov. Aceste inspecţii se desfăşoară în conformitate totală cu acordurile existente, inclusiv cu Ucraina", a spus şeful diplomaţiei ruse.
Lavrov a declarat că Federaţia Rusă nu este îngrijorată de posibilitatea introducerii unor sancţiuni împotriva ei din cauza situaţiei din strâmtoarea Kerci.
UPDATE: Ucraina a cerut eliberarea marinarilor și navelor sale și impunerea de noi sancțiuni împotriva Rusiei după incidentul de duminică în Marea Neagră, unde forțele navale ruse au deschis focul și au sechestrat trei vase ucrainene și 23 de marinari.
Într-o declarație difuzată azi dimineață, Ministerul ucrainean de Externe a acuzat Rusia de săvârșirea unui „nou act de agresiune armată” împotriva Ucrainei și a cerut aliaților occidentali să „întreprindă toate măsurile necesare pentru respingerea agresorului”, notează Radio Europa Liberă.
UPDATE: Moscova a redeschis traficul maritim în strâmtoarea Kerci, după o noapte în care acesta fusese blocat de autoritățile ruse cu ajutorul unui petrolier.
UPDATE: Mai mulţi demonstranţi ucraineni, inclusiv membri ai unor grupări naţionaliste, s-au strâns luni dimineaţă în apropierea Consulatului Rusiei de la Liov şi au dat foc la cauciucuri, în semn de protest faţă de confiscarea de către Rusia a trei nave militare ucrainene în Marea Neagră.
Proteste au avut loc și în fața ambasadei Rusiei la Kiev.
Președintele Ucrainei propune instituirea legii marțiale
Marina ucraineană a informat duminică seară că navele de patrulă ale Rusiei au atacat şi capturat trei nave ucrainene în apropierea Peninsulei Crimeea. Cel puţin doi marinari ucraineni au fost răniţi în urma incidentului, au spus ucrainenii, care au precizat că cele trei vase se îndreptau spre Mariupol, intenționând să treacă prin strâmtoarea Kerci, după ce informaseră în prealabil partea rusă.
Reprezentanţii FSB au confirmat și au declarat că au demarat această acţiune deoarece navele ucrainene au intrat ilegal în apele sale teritoriale, ignorând avertismentele și neinformând în prealabil autoritățile.
Târziu, în noapte, președintele ucrainean Petro Poroşenko a reunit consiliul de război și a decis să ceară parlamentului instaurarea legii marțiale. Chiar și în această eventualitate, Poroșenko a subliniat că Ucraina nu plănuiește un conflict cu Rusia. ”Nu este o declarație de război”, a spus liderul ucrainean.
La Kiev, în jur de 150 de ucraineni s-au strâns în fața ambasadei Rusiei pentru a protesta. O mașină a ambasadei a fost incendiată.
În paralel, NATO și UE au cerut de-escaladarea conflictului și au subliniat că susțin libertatea de navigație, o susținere implicită pentru Ucraina. Și România și-a arătat susținerea pentru integritatea teritorială a Ucrainei.
Ambasadorul Statelor Unite la ONU, Nikki Haley, a anunţat că luni, la ora 11.00, va avea loc o reuniune de urgenţă a Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite.
Între timp, Rusia a anunțat că a eliberat strâmtoarea Kerci, pe care o blocase cu un petrolier pentru a împiedica trecerea navelor ucrainene.
Primul incident
Totul a început când două vase de război ucrainene și un remorcher au plecat din portul Odessa către Mariupol, o călătorie care presupune trecerea din Marea Neagră spre Marea Azov, prin strâmtoarea Kerci.
Marina ucraineană a precizat că, într-o primă fază, navele Pazei de Coastă rusești au încercat să oprească flotila intrând pur și simplu în remorcher. Fără succes însă.
Presa rusă spune că FSB-ul a acuzat Ucraina că nu a anunțat autoritățile ruse înainte de călătorie și că vasele au fost manevrate periculos, cu intenția de a stârni noi tensiuni, lucru negat de Kiev.
Marina ucraineană preciza în cursul zilei că flotila își va continua călătoria.
În urma acestui incident, autoritatea portuară rusă la Marea Azov a decis să închidă strâmtoarea. Kievul trebuie să prezinte explicații în legătură cu violarea frontierei maritime a Federației Rise, consideră senatorul Serghei Tzekov, citat de RIA Novosti. Rusia a mai precizat că mișcarea navelor în Kerci este permisă în conformitate cu programul aprobat de Căpitănia portului rusesc.
Incidentul din Marea Neagră arată tensiunile uriașe dintre Rusia și Ucraina în zona Mării Azov, pe care ambele țări au dreptul de a o folosi.
Relațiile dintre Moscova și Kiev rămân reci, la patru ani de la anexarea Crimeei de către Rusia și în contextul unui conflict separatist de pe teritoriul ucrainean, pe care Moscova este acuzată că îl sprijină.