Cea mai bogată grupare teroristă din lume face MILIOANE DE DOLARI PE ZI
Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL) a devenit cea mai bogată organizaţie teroristă din lume, obţinând aproape 12 milioane de dolari pe lună din şantaj şi alte practici suspecte. La această sumă se adaugă, zilnic, între 1 şi 3 milioane de dolari din vânzarea ilegală de petrol, potrivit unui raport din martie 2013 analizat de Business Insider.
Statul Islamic, ramura Al-Qaeda, e cea mai bogată organizaţie teroristă din lume, are o putere fără precedent, cel puţin în rândul organizaţiilor jihadiste.
Potrivit Mediafax, grupul controlează aproximativ 60 la sută din câmpurile de petrol ale Siriei şi mai multe bunuri producătoare de petrol din Irak. Venitul total al organizaţii din producţia de petrol este estimat la 2 milioane de dolari pe zi.
Se presupune că Statul Islamic în Irak şi Levant vinde cea mai mare parte a producţiei de petrol către intermediari din Siria, care apoi o transportă spre rafinării din Turcia, Iran şi Kurdistan, potrivit Foreign Policy.
Petrolul nu este singura resursă pe care grupul terorist o controlează în avantajul său. Fondurile vin şi din controlul şi vânzarea ilegală de gaz, de produse agricole precum grâul, din controlul apei şi al electricităţii şi din impunerea de taxe în zone pe care le controlează. Practic, câştigă milioane de dolari pe săptămână, iar o mare parte din bani ajunge la serviciile sociale.
Statul Islamic şi-a extins domeniul de activităţi la infracţiuni pentru profit, ocupându-se de şantaj, deturnări de vehicule şi răpiri, iar acestea au devenit o sursă foarte profitabilă de fonduri.
Înainte de execuţia jurnalistului american James Foley, militanţii SIIL au cerut 123 de milioane de dolari răscumpărare, iar pentru eliberarea unui alt american pe care îl răpiseră în Siria au cerut 6,6 milioane de dolari.
Per total, veniturile Statului Islamic sunt estimate la o sumă între 1 şi 4 milioane de dolari zilnic. O parte din aceşti bani e folosită pentru remunerarea combatanţilor şi construirea califatelor pentru a ajunge la asemănarea cu un stat.