Ce este demența frontotemporală, boala de care suferă Bruce Willis. Efectele sunt ireversibile
Demență frontotemporală, boala cu care a fost diagnostic celebrul actor Bruce Willis, este una dintre cele mai frecvente forme de demență la persoane care nu au împlinit încă 60 de ani. Anual sunt raportate circa 1 milion de noi cazuri la nivel mondial și, din păcate, ca la orice boală degenerativă, distrugerile sunt ireversibile.
Demența frontotemporală o degradare neurodegenerativă a creierului care afectează lobii temporali frontali și anteriori, înrudită cu boala Alzheimer. La început, în funcție de lobul în care se manifestă, afecțiunea poate provoca fie modificări majore ale comportamentului bolnavului, fie ale capacității sale de exprimare și deplasare, potrivit Los Angeles Times.
În prima variantă, boala distruge celulele din regiunea creierului care coordonează funcționarea socială, așa că pacienții pot deveni, brusc, nefiresc de dezinhibați, spunând și făcând lucruri nepotrivite. Cel mai dureros pentru cei dragi este faptul că bolnavii par absenți și lipsiți de empatie.
Restul pacienților cu DFT se încadrează în subcategoria afaziei progresive primare, un termen larg pentru problemele de limbaj care se agravează progresiv.
Familia lui Willis nu a dezvăluit detalii despre diagnosticul său frontotemporal. Ei au împărtășit diagnosticul său de afazie anul trecut, după ce și-au anunțat retragerea din actorie. Mulți dintre cei care au lucrat cu Willis în filmele finale pe care le-a făcut înainte de a face public diagnosticul său de afazie au observat schimbări în limbajul și memoria actorului.
„Cineva i-ar fi spus și el nu a înțeles ce înseamnă”, a declarat pentru The Times un membru al echipei din filmul „White Elephant”.