MENIU

Toader făcut praf de presa străină pentru boicotarea lui Kovesi

DNA, la bunul plac al ministrului ALDE

Încercarea ministrului român al Justiţiei, Tudorel Toader, de a bloca numirea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef al Parchetului European face înconjurul presei internaţionale. Jurnaliştii străini scriu că Guvernul de la Bucureşti încearcă să îşi blocheze propriul candidat, însă nu are drept de veto. 

,,Fosta şefă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie este favorită pentru funcţia prestigioasă de procuror-şef european, în pofida opoziţiei Guvernului măcinat de scandaluri din ţara sa natală, care a demis-o anul trecut", scrie cotidianul Irish Times despre anunţul lui Tudorel Toader că va trimite decizia CCR privind demiterea Laurei Codruţa Kovesi de la conducerea DNA fiecărui ministru de justiţie european. 

Jurnaliştii irlandezi comentează că, Uniunea Europeană încă ţine sub monitorizare specială România şi Bulgaria, la 12 ani după aderare, iar Parchetul European ar urma să analizeze cu mare atenţie cum cheltuiesc cele două ţări banii. 


,,România ia măsuri pentru a-şi bloca propriul candidat la funcţia de procuror european", titrează britanicii de la The Guardian. 

,,Declaraţiile lui Toader atrag atenţia asupra corupţiei omniprezente în ţara sa. În noiembrie, Comisia Europeană a avertizat România că lupta împotriva corupţiei regresează, subliniind presiunile asupra DNA. Unii diplomaţi europeni consideră că România ar trebui să fie vizată de o procedură de încălcare a statului de drept, dacă Guvernul pune în aplicare propunerile pentru o amnistie care să vizeze politicienii condamnaţi pentru corupţie", afirmă jurnaliştii de la Londra. 

Însă, în pofida eforturilor ministrului Justiţiei, România nu poate bloca numirea lui Kovesi. Decizia finală privind funcţia de procuror-şef al Parchetului European va fi luată cu majoritate de voturi de către statele membre UE, la sfârşitul lunii, explică Radio Europa Liberă. În plus, numirea, care nu poate fi oprită de un singur stat, trebuie aprobată apoi de Parlamentul European. 

Mai multe articole despre:
Kovesi boicotare toader