MENIU

ALEGERILE DIN SUA. Barack Obama, mesaj de ultimă oră pentru americani, în ziua decisivă

Preşedintele Barack Obama a postat pe Twitter un mesaj pentru cetăţenii americani, în ziua în care aceştia îşi aleg preşedintele, scrie The Washington Post. 

"Astăzi, votul se dă pentru progres. Mergeţi să votaţi, şi apoi asiguraţi-vă că familia, prietenii şi toţi cei pe care îi cunoaşteţi vor vota", a scris Barack Obama, pe Twitter.

Zi crucială, astăzi, pentru Statele Unite, unde aproape 200 de milioane de cetăţeni cu drept de vot aleg cine le va conduce destinele în următorii patru ani. Primele secţii de votare s-au deschis, dar mulți alegători au votat deja anticipat în ultimele săptămâni: în jur de 46 de milioane. Liderul de la Casa Albă este ales prin vot indirect, iar lupta importantă se dă într-o serie de state cheie.

Mai mult, alegătorii americani votează marți nu doar pentru desemnarea viitorului președinte al SUA, ci se pronunță și cu privire la reînnoirea mandatelor a 34 dintre cele 100 de locuri ale Senatului și pentru cele 435 locuri în Camera Reprezentanților. Democrații speră să reia controlul în Senat, dominat în prezent, la fel ca și Camera Reprezentanților, de aleșii republicani. Douăsprezece state își vor alege și guvernatorii, iar în mai multe state vor avea loc referendumuri asupra unor chestiuni precum legalizarea marijuanei și abrogarea pedepsei capitale. Milioane de americani au votat deja anticipat. Votul se derulează în cadrul unui scrutin indirect, întrucât acum vor fi aleși marii electori care pe 19 decembrie vor desemna viitorul președinte dintre Hillary Clinton și Donald Trump.

La nivel național există în total 538 de mari electori, iar numărul lor variază între state în funcție de populația lor. Pentru a câștiga postul de titular al Casei Albe, un candidat trebuie să obțină voturile a 270 de mari electori, ceea ce înseamnă majoritatea absolută dintre cei 538 de mari electori. În 48 de state din componența SUA, scrutinul este majoritar într-un tur, ceea ce înseamnă că acel candidat sosit în frunte într-un stat câștigă totalitatea voturilor marilor electori din statul respectiv.

eMAG Ziua Americii 4 iulie – Ce sa-ti cumperi de Ziua Americii ca sa fii mai cool

Mai multe articole despre:
alegeri măsuri anunţ decizii Barack Obama Twitter