MENIU

Laurențiu Botin: Nicio masă fără pește

Laurențiu Botin: Nicio masă fără pește

Celebra reclamă de pe vremea lui Ceaușescu mi-a revenit în minte zilele acestea când, într-un efort de voință, am vizionat extrem de atent calupul de reclame de la televizor.

M-a umflat râsul, ceva ceva observasem și mai devreme dar, acum, m-am prins. Hai să vedem. Creme anti artroză, farmacii cu prețuri mici, medicamente, suplimente alimentare, bancă, rar câte un spot despre mâncare. Așadar, românul este îndemnat să ia medicamente. Clar, industria farmaceutică, a se citi distribuția, are bani gârlă să bage în publicitate. Zici că suntem toți bolnavi și nu știm.

Despre stupizenia poveștilor din reclame, îți dai seama și singur. Povestea-i simplă, o tanti se plânge că o doare sub buric, altă tanti zice că stai, știu eu ce-ți trebuie, și scoate instant o cutie de medicamente din te miri ce. De parcă, întreb că nu știu, când se adună fetele vorbesc numai de suferința de sub buric sau despre balonare. Altă tipologie absolut stupidă de reclame vine din zona în care un necunoscut pus în poziții ciudate,  mă refer la gestică, îți dă sfaturi. Vorbesc despre ciudata care este întrebată ce face ea când se julește sau insipidul acela care îmi spune ce pâine face el. Ați zăbovit vreodată asupra acestor spoturi? Pariez că nu, doar curioși ca mine o fac. Și publicitarii, să vadă ce face concurența. Pentru că, reclame mai stupide ca la noi rar vezi.

Și mai este ceva. Reclamele de la tv ne spun clar care este starea națiunii. La germani, de pildă, da, există și medicamente lăudate, calupurile de reclame se referă și la auto, high life, mobilă. La noi, într-un timp, aveam IFN-uri cu dobândă de 4000 la sută, farmacie, telefoane, pariuri. Asta-i diferența dintre o societate puternică și una amărâtă. De fapt, acel nicio masă fără pește s-a transformat acum în ai luat suplimente? sau ia împrumutul că noi te salvăm de plătești toată viața. Mai bun barometru despre starea națiunii nici că găsești.

Culmea, reclamele își ating scopul. Fraierii își iau telefoane mai scumpe decât garsoniera pentru a epata. Credulii iau medicamente cu toptanul pentru că așa a spus la televizor. Nu, clar, nu am nimic cu reclamele. Acestea aduc bani în presă, eu acolo lucrez, îmi iau salariul. Încerc acum să atrag atenția că starea națiunii este oglindită real de reclamele rulate. Nu vă mai trebuie barometru de la statistică sau declarațiile politicienilor. Vă uitați la calup și vedeți cine suntem. Da, nicio masă fără pește! Nici măcar aia de dimineață.

Mai multe articole despre:
laurentiu botin