MENIU

Laurențiu Botin:  Mesaj de interes public

Laurențiu Botin: Mesaj de interes public

Apar tot felul de mesaje care îndeamnă guvernanții să relaxeze măsurile de izolare și distanțare socială a populației. Românii s-au cam săturat după 3 săptămâni să stea în casă. Că așa poate reporni economia, că pierdem startul, că vrem la biserică, că ne urcăm pe pereți de plictiseală.

Ne-am plictisit. Faptul este evident, se vede în modul în care se circulă atât în timpul zilei cât și noaptea. Unii da, au motiv, alții însă au găsit de cuvință să se plimbe ca vodă prin lobodă. După chef, de, au declarații. Că se duc să ia din piață o legătură de ceapă, urgența-i, în capul lor, de neamânat. Se plimbă și bătrâneii, de zici că au program de sport obligatoriu între 11 și 13, musai să iasă, chiar dacă nu fac nicio cumpărătură pentru existență. Și chiar dacă, în zile normale, ieșeau mai rar din casă ca acum.  Se vâjâie bombardierii cu mașinile, cu pedala la podea, că merge treaba, poliția nu mai pune radare, citește declarații. Sau le silabisește, după caz. Specialiștii spun că încă suntem pe o pantă ascendentă cu numărul de îmbolnăviri și că vârful pandemiei este așteptat imediat după Paște. Ah, sărbătorile, prilej de viermuială în căutarea umplerii frigiderului cu de toate, tradiția milenară a poporului, cel care mănâncă de-i vine rău trei zile și aruncă restul spre desfătarea maidanezilor, poporul acela care, izolare sau nu, are în ADN ordinul de a avea, de a nu-l prinde sărbătoarea fără miel, drob, stufat, ouă, pască, cozonac, vin și multe altele. La cumpărături frățicule! Covidu-i suspendat în zilele de Paște, cu burta plină alta-i viața!

Nu ai ce face, românul permite multe juguri pe gât, dar stop, până aici, dacă-i iei dreptul la umplerea stomacului... urât, facem scandal. Zăpăciții de noi, uităm ca în fiecare an că sărbătoarea de Paște nu înseamnă mâncare și băutură. Înseamnă fundamentul credinței noastre, învingerea morții, Isus a Înviat din morți, cu moartea-i pe moarte călcând, însemnă lumina pe care vrem să o împărtășim cu cei dragi. Acum, această lumină nu stă în simbolul lumânare, ci în gând și în fapte.

Uitând, plictisiți fiind, ne facem rost de plimbare. Azi căutăm miel, mâine ouă, mai vedem noi de restul, ne plimbăm că e frumos afară. Dacă mai târziu ne apucă tusea, crește febra, ne simțim rău, căutăm alinarea la spital, întrăm în statistici, uneori pierdem lupta cu viața. Că am luat virus din neastâmpărul de a mânca mielul tradițional și l-am căutat ca zevzecii aiurea. Dragilor, Învierea, Paștele, sărbătoarea, toate sunt pentru a ne gândi la viață, la lumină, nu la boală și întuneric. Stați acasă, Lumina poate fi mereu chiar în voi.

Mai multe articole despre:
laurentiu botin