MENIU

Laurențiu Botin:  Dilemă sau trilemă?

Laurențiu Botin: Dilemă sau trilemă?

Pentru a se consemna. Niciodată nu am înțeles de ce la bilă nu i se spune trilă. Zâmbind, am inventat cuvântul trilemă, acela care descrie corect cele trei întrebări esențiale din aceste zile.

Prima, din ce în ce mai acută, zice așa. Pe când relaxăm măsurile de izolare și repornim economia? Care economie, întreb și mă întreb? Aia de consum și servicii sau care? Că nu știu să fi duduit vreun șantier esențial pentru patria mumă, să se fi scurmat brazde de pământ pentru noduri de autostrăzi sau canale de irigații, nu-mi aduc aminte să fi auzit simfonia de canciocuri la ridicarea spitalelor regionale, nici măcar nu am aflat dacă în România mai producem cuie, biele manivele sau cosor. Care economie? Mall, restaurante, fashion, pariuri și păcănele? Ăia de la Ford și Dacia au impresia că românii se vor îngrămădi șă-și ia mașină nouă? Sau mai pleacă cineva în vacanță anul acesta? Care economie?

Astea-s primele gânduri la trilema 1.

Trilema 2.

Peste 1 milion de români sunt în șomaj tehnic. Horeca este paralizată. Țara-i în momentul în care nu mai poate, nici măcar din împrumuturi să susțină plata salariilor și pensiilor. Așadar, să ieșim din izolare și să aducem bani la buget. Hai sa vedem cum. Pe lângă banii cheltuiți în marile magazine, probabil că vom vrea să cumpărăm și o cămașă, două. Fundul sacului se ițește amenințător. Dacă tai veniturile, economia nu se va relaxa niciodată. Așadar, dacă nu ai bani, poți reporni ce vrei tu, că degeaba ai ofertă dacă nu ai cerere. A, dacă bagi bani în industria de aparate medicale, agricultură, înțeleg. Dar dacă nu restartăm prin restructurare totală economia... nu facem decât să ne învârtim ca hamsterii pe roată. Ce facem?

Trilema 3.

Bun, să zicem că relaxăm izolarea. Ce facem cu virusul care, al naibii, nu știe el că țara-i în pragul colapsului economic. Suntem pregătiți să ne asumăm riscul major de a exploda îmbolnăvirile? Are cineva cojonesul necesar să asume relaxarea izolării? S-au băgat unii în discuții ca musca-n lapte, e rost de capital politic. Radiografia-i neagră. Mai avem cam trei săptămâni până la vârful pandemiei. Ieșim din casă, suntem expuși. Stăm în casă, nu avem bani. Asta-i o dilemă care face parte din trilemă. Decizia e grea. Și oricum o dai, nu-i bine. Banii sau viața?

Da, cred că până la urmă e vorba despre o dilemă.

Mai multe articole despre:
Laurentiu Botin