Costi Rogozanu: Ce ne arată cifrele oficiale? Cât de rău suntem loviţi?
E la mare modă conspiraţia. Cine cui i-a plasat virusul, chinezii, americanii şi alte prostii. Unii cred că nu există COVID, că e ceva INTERES SUPREM să stăm închişi în casă şi să ne prăbuşim economiile. Mă rog. Tensiunea supremă există între cei care vor să se protejeze şi cei care vor să instituie din mers o societate de pază, protecţie şi muncă sub strictă supraveghere, ceva gen „muncă la sparanghel”, dar generalizată.
Cifrele oficiale nu ne spun mare lucru, ne spun prea puţin. Testezi puţin ai mai puţine griji, nu?, ai puţine decese cauzate de COVID, tot aşa cum înainte nu aveai diagnostic ca lumea pentru foarte mulţi oameni bolnavi din ţara asta.
Deocamdată strategia noastră e mai bazată pe pază, carantină, poliţienism şi e o strategie corectă: doar ştim cât de puţini bani am dat la sănătate. Nu au rezistat sisteme bine finanţate. Aşa că mai bine ne bazăm pe amendă şi sperietură. Ceea ce, în ciuda celor spuse de influencerii neamului, chiar funcţionează: am avut un regim de închidere dur şi respectat – excepţiile au rămas excepţii.
Discuţia despre corectitudinea cifrelor a străbătut tot globul. Nu mă interesează cei care vor să bagatelizeze problema. Mă interesează cei care vor acurateţe: au început să apară variabile care să ia în calcul şi decesele neverificate sau uitate, de la morţii din aziluri pentru vârstnici, până la muncitorii migranţi închişi cu grămada în apartamente mici cu chirii mari de prin metropole.
Ne uităm la buletinele zilnice de pe stirioficiale.ro. Cifrele sunt clare, de explicat e mult mai greu ce se întâmplă. Să luăm un exemplu din ultima săptămână. Nu e vreo mare descoperire, doar întrebări şi chestionări ale relevanţei acestor cifre. Spre exemplu, indicatorul ATI (terapie intensivă). Să-l urmărim în comunicatele oficiale din ultimele zile:
6 aprilie 2020, la terapie intensivă sunt internaţi 179, încep să crească numerele din acest departament:
7 aprilie, şoc. Internaţii la terapie intensivă cresc spectaculos, la 274, cu arpoape 100 faţă de ziua precedentă.
8 aprilie, cădere bruscă în cifrele de la ATI. Tot cu aproape 100.
13 aprilie, avem îmbolnăviţi trataţi la terapie intensivă mai puţini decât avem săptămâna trecută. Înseamnă că am intrat pe pantă descendentă sau că nu mai descoperim bolnavi?
14 aprilie. 241 de internaţi la terapie intensivă, încă nu a fost depăşit vârful săptămânii trecute. Iar decesele anunţate păstrează un ritm care să ne menţină încrederea că suntem totuşi într-un grafic acceptabil.
Poţi ţine sub control această poveste a cifrelor? Sigur, depinde cât de bine îţi ţii aparatul coercitiv în frâu. Şi ei sunt speriaţi vor sta cuminţi şi nu vor zgâria naraţiunea oficială. Nici presa, nici ONG-uri nu pot veni cu „testări alternative”. Ce avem de făcut? Să privim cu maximă îngrijorare nişte cifre care reflectă o imagine mai degrabă a puterii şi administraţiei noastre, decât realităţile.
Poliţiştii sunt presaţi să dea mai multe amenzi. Avem teste, dar n-avem destui oameni să le prelucreze, ne asigură oamenii din sistemul sanitar. Avem una dintre cele mai dure carantine europene, dar avem şi milioane care se întorc acasă şi sute de mii care se pregătesc să plece iar în Vest să culeagă sparanghel sau să aibă grijă de vârstnici. Am emis numai câteva fraze, forţe sociale şi politice care până la urmă determină şi acea srtanie realitate din siteul ştirioficiale.ro.