MENIU

Dilema tânărului investitor: SRL sau PFA? Care sunt avantajele și dezavantajele, cum este mai simplu

PFA sau SRL? Cum este mai simplu? Foto/Profimedia

Cele mai frecvente două modalități de activitate economică privată sunt SRL-ul și PFA-ul (persoană fizică autorizată). Fiecare în parte are o serie de avantaje și dezavantaje raportate la tipul de activitate derulat.

Din anumite puncte de vedere, specialiștii consideră că un SRL este mai eficient comparativ cu un PFA. Unul din motive este acela că taxele la stat sunt mai mari în cazul unui PFA comparativ cu cele impuse unui SRL. În schimb, documentele contabile și actele care trebuie depuse sunt mai simple și mai puține decât cele necesare pentru un SRL.

Un PFA implică un singur fondator, dar pot fi adăugate și alte persoane. Important este faptul că nu poți face un PFA decât dacă ai un atestat sau o diplomă care să certifice calificarea pentru domeniul de activitate pe care îl derulezi, ceea ce nu este necesar în cazul unui SRL.

Dintr-o activitate reglementată prin PFA poți scoate mai ușor bani, fără taxe suplimentare, ceea ce în cazul unui SRL este mai dificil și presupune taxe (impozit de 5% pe dividente).

În cazul unui PFA, impozitul real poate ajunge până la circa 40% din venit, în timp ce pentru un SRL există varianta impozitului pe profit de maximum 16%, dar poate să fie și de 1-3% din venit, având libertarea de a alege varianta cea mai convenabilă.

Mai trebuie adăugat că un SRL nou înființat va intră mereu în categoria microîntreprinderilor și poate beneficia de toate avantajele oferite acestora.

Una peste alta, un PFA este soluția ideală pentru o afacere de început, fără prea multă birocrație, iar un SRL este ideal pentru etapă a două, când ai o afacere care merge, fiind eficient să treci la un alt nivel de impozitare, mai mic.

Sursa: calculatorvenituri.ro

Mai multe articole despre:
pfa srl afaceri imii mici afaceri