MENIU

Aurul revine în forță. Speriați de criza economică și prăbușirea cripto, oamenii au revenit la metalul prețios

Brățări dacice din aur

Prețul aurului pe bursele internaționale a atins marți un maxim din ultima jumătate de an, iar analiștii nu cred că evoluția se va opri curând. Tendința a devenit vizibilă încă din noiembrie anul trecut, pe măsură ce turbulențele de pe piață, teama de recesiune, dar și prăbușirea pieței cripto i-au făcut pe oameni să încerce să-și protejeze investițiile în metalul galben.

Aurul spot a atins un vârf de puțin sub 1.850 de dolari pe uncie în primele ore, înainte de a se relaxa și de a se tranzacționa în jurul valorii de 1.834 de dolari pe uncie la sfârșitul dimineții în Europa. Contractele futures pe aur din SUA au crescut cu 0,72% la 1.839,40 dolari, potriv it CNBC.

"În general, ne așteptăm la un preț prietenos pentru 2023, susținut de riscurile de recesiune și de evaluare a pieței bursiere - un eventual vârf al ratelor băncilor centrale, combinat cu perspectiva unui dolar mai slab și a faptului că inflația nu va reveni la nivelul așteptat de sub 3% până la sfârșitul anului - toate acestea adăugând susținere", a declarat un oficial Saxo Bank. "În plus, de-dolarizarea observată la mai multe bănci centrale anul trecut, când s-a cumpărat o cantitate record de aur, pare să continue."

Privind în viitor, Hansen a sugerat că evenimentele cheie pentru prețul aurului vor fi minutele de miercuri de la ultima ședință a Rezervei Federale americane și raportul de vineri privind locurile de muncă din SUA.

O mare parte din perspectivele din 2023 pentru piețele globale depind de traiectoria politicii monetare, pe măsură ce băncile centrale reduc creșterea agresivă a ratelor dobânzilor din ultimul an, pe fondul încetinirii creșterii economice și al posibilei recesiuni.

Totuși, economiștii sunt împărțiți cu privire la faptul dacă acest lucru va culmina cu reduceri de rate până la sfârșitul anului, deoarece se așteaptă ca inflația să rămână cu mult peste intervalul țintă în majoritatea economiilor majore.

Eric Strand, managerul fondului AuAg ESG Gold Mining ETF, a declarat luna trecută că anul 2023 va aduce un nou maxim istoric pentru aur și începutul unei creșteri, prețul depășind 2.100 de dolari pe uncie.

"Băncile centrale, ca grup, au continuat, de la marea criză financiară, să adauge din ce în ce mai mult aur în rezervele lor, un nou record fiind stabilit pentru [al treilea trimestru din] 2022", a spus Strand. „Credem că aurul va încheia anul 2023 cu cel puțin 20% mai sus."

 

Mai multe articole despre: