MENIU

Alegeri 2024. Cum se face reverificarea și renumărarea voturilor și cât va dura? Biroul Electoral explică DOCUMENT

Cum se face reverificarea și renumărarea voturilor. Foto/Inquam

Curtea Constituțională a României (CCR) a cerut reverificarea și renumărarea absolut pentru toate voturile exprimate pentru alegerea președintelui din data de 24 noiembrie.

DECIZIE

privind modul de soluționare a solicitării formulate de Curtea Constituțională a României prin adresa cu

  1. 11197/ 28.11.2024, emisă în Dosarul nr. 3671F/ 2024, înregistrată la Biroul Electoral Central pentru alegerea Preşedintelui României din anul 2024

cu nr. 781C/BEC/ P.R.2024/28.11.2024

 

Având în vedere adresa cu nr. 11197/28.11.2024, emisă de Curtea Constituțională a României în Dosarul nr. 3671F/2024 și înregistrată la Biroul Electoral Central cu nr. 781C/BEC/P.R.2024/28.11.2024, prin care Curtea dispune reverificarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule la alegerile pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024, urmând ca rezultatele reverificării și renumărării să fie înaintate Curții,

Văzând Comunicatul de presă al Curtii Constituționale a României publicat la data de 28.11.2024 cu privire la examinarea cererii de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024, formulată în Dosarul nr. 3671F/2024, din conținutul căruia reiese că s-a dispus:

„1.Reverificarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule la alegerile pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024.

2.Înaintarea rezultatelor reverificării și renumărării Curții Constituționale

de către Biroul Electoral Central.”,

Luând în considerare dispozițiile art. 12 alin. (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 98/2024 privind unele măsuri pentru organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2024 și a alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2024 și dispozițiile art. 16 alin. (2) ultima teză din Regulamentul de organizare și funcționare a birourilor electorale constituite pentru alegerea Președintelui României din anul 2024, aprobat prin Hotărârea Biroului Electoral Central nr. 1/H/13.09.2024 și modificat prin Hotărârea Biroului Electoral Central nr. 5H/09.11.2024, potrivit cărora, după

 

încetarea activității birourilor electorale ale secțiilor de votare, atribuțiile acestora sunt duse la îndeplinire de biroul electoral ierarhic superior,

Ținând cont de atribuțiile stabilite la art. 17 alin. (1) lit. a), e) și i) și alin. (3), la art. 19 alin. (1) lit. a), e) și Ș și la art. 20 alin. (3) lit. a), e) și din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, republicată, cu modificările și completările ulterioare,

În considerarea naturii general obligatorii a măsurilor dispuse de Curtea Constituțională a României,

Luând în considerare că deciziile Biroului Electoral Central sunt obligatorii pentru toate autoritățile, instituțiile publice, birourile electorale, organismele cu atribuții în materie electorală, astfel cum este prevăzut la art. 17 alin. (3) din Legea nr. 370/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare,

În temeiul art. 17 alin. (2) și (3) din Legea nr. 370/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare,

 

BIROUL ELECTORAL CENTRAL DECIDE:

 

Art. 1. — (1) Birourile electorale județene, Biroul electoral nr. 48 pentru secțiile de votare din străinătate și birourile electorale ale sectoarelor municipiului București preiau, în baza unui proces-verbal, buletinele de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule rezultate în urma alegerilor pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024 de la tribunalul competent sau de la misiunile diplomatice și oficiile consulare, după CaZ.

  • Birourile electorale județene, Biroul electoral nr. 48 pentru secțiile de votare din străinătate și birourile electorale ale sectoarelor municipiului București desigilează sacii cuprinzând materialele electorale prevăzute la (1), consemnează operațiunea de desigilare într-un proces-verbal și asigură verificarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule din cadrul secțiilor de votare din aria de competență a acestora, exprimate atât prin prezența alegătorului la secția de votare, cât și prin corespondență, unde este cazul, și comunică Biroului Electoral Central rezultatul acestor activități.
  • Dacă, în cadrul operațiunilor de preluare, transport și desigilare a sacilor cu materialele electorale, se constată că sigiliul a fost rupt anterior recepționării unui sac la sediul biroului electoral, acest aspect se consemnează la secțiunea O/?serxar// din procesul-verbal care se va întocmi în condițiile art. 2 (1). Această constatare nu împiedică desfășurarea activităților prevăzute la alin. (2).
  • Activitățile de verificare și de renumărare prevăzute la (2) vizează

 

certificarea că voturile valabil exprimate obținute de către fiecare competitor electoral și situația privind voturile nule au fost consemnate corect și se derulează cu sprijinul personalului tehnic auxiliar și al statisticienilor care își desfășoară activitatea în cadrul biroului electoral, în prezența membrilor acestuia, care vor fi convocați cu cel puțin două ore înainte de inițierea operațiunilor, sub coordonarea preşedintelui biroului electoral și a locțiitorului acestuia. Absența unor membri trebuie justificată de deces, îmbolnăviri sau accidente.

  • Nlaterialele electorale aferente secțiilor de votare din țară sunt preluate, transportate și depozitate sub paza personalului structurilor Ministerului Afacerilor Interne.
  • Materialele electorale aferente secțiilor de votare din străinătate sunt preluate, transportate și depozitate, în regim de urgență, în țară, la Biroul electoral nr. 48 pentru secțiile de votare din străinătate, sub paza personalului structurilor Nlinisterului Afacerilor Interne și a personalului Ministerului Afacerilor
  • N!inisterul Afacerilor Externe va adopta măsurile care se impun în vederea realizării operațiunilor prevăzute la alin. (6), cu respectarea termenului prevăzut la 2 alin. (4).

 

Art. 2. — (1) Rezultatul activităților prevăzute la art. 1 alin. (2) se consemnează pentru fiecare secție de votare într-un proces-verbal întocmit conform modelului prevăzut în Anexa nr. 1 la prezenta decizie. La finalul operațiunilor de verificare și renumărare a buletinelor de vot de la nivelul unei secții de votare, precum și de întocmire a procesului-verbal, biroul electoral asigură resigilarea sacilor cu materialele electorale, cu sfoară sau cu coliere de plastic și cu aplicarea unei benzi de hârtie pe care se va înscrie numărul secției de votare și ștampila biroului electoral.

  • În baza documentelor prevăzute la (1), se întocmesc pentru fiecare județ, pentru fiecare sector al municipiului București, pentru străinătate și pentru votul prin corespondență, după caz, un proces-verbal centralizator întocmit conform modelului prevăzut în Anexa nr. 2 la prezenta decizie.
  • Procesele-verbale prevăzute la (1) și (2) se semnează olograf de către membrii fiecărui birou electoral județean, ai biroului electoral pentru secțiile de votare din străinătate sau ai birourilor electorale ale sectoarelor municipiului București, după caz. Cazurile în care unul sau mai mulți membri nu semnează se consemnează la rubrica observații.
  • Versiunile scanate ale proceselor-verbale prevăzute la (1) și versiunea scanată a procesului-verbal prevăzut la alin. (2), certificată cu semnătura electronică a preşedintelui biroului electoral sau a locțiitorului acestuia, precum și versiunea editabilă a procesului-verbal prevăzut la alin. (2)

 

se comunică Biroului Electoral Central și statisticienilor din cadrul Biroului Electoral Central, prin e-mail, la data de 1 decembrie 2024, ora 22,00. Versiunile originale ale proceselor-verbale prevăzute la alin. (1) și alin. (2) se comunică Biroului Electoral Central, prin orice mijloc, cel mai târziu la data de 3 decembrie 2024, ora 16,00.

  • Biroul Electoral Central centralizează procesele-verbale întocmite conform modelelor prevăzute în Anexele 1 și nr. 2 și, în baza acestora, intocmește un proces-verbal utilizând modelul prevăzut in Anexa nr. 3 la prezenta decizie și asigură transmiterea către Curtea Constituțională a României, sub paza personalului structurilor Ministerului Afacerilor Interne, a tuturor documentelor recepționate și întocmite conform prezentei decizii. Procesul-verbal prevăzut în Anexa nr. 3 se semnează olograf de către membrii Biroului Electoral Central. Cazurile în care unul sau mai mulți membri nu semnează se consemnează la rubrica Observatii.
  • Documentele prevăzute la (1) și alin. (2) se întocmesc într-un singur exemplar, care va fi transmis Biroului Electoral Central. Copii ale respectivelor documente se pot elibera, la cererea membrilor birourilor electorale, începând cu data de 1 decembrie 2024, ora 22,00.

 

Art. 3. — (1) Prezenta decizie 5e publică pe pagina de internet a Biroului Electoral Central.

(2) Prezenta decizie se comunică birourilor electorale județene, Biroului electoral nr. 48 pentru secțiile de votare din străinătate, birourilor electorale ale sectoarelor municipiului București, Institutului NaționaI de Statistică, Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Afacerilor Externe.

Cum arată procesele verbale

Mai multe articole despre:
alegeri 2024 renumarare voturi