MENIU

Doliu uriaș în lumea teatrului. A murit regizoarea Sanda Manu. Mari artiști i-au adus un ultim omagiu

Doliu în lumea scenei

Cunoscuta regizoare Sanda Manu a murit, miercuri, la 89 de ani. Oana Pellea a fost cea care a dat vestea tristă, iar alți actori de frunte i-au adus un ultim omagiu celei care le-a fost profesoară sau sub a cărei îndrumare au jucat.

Atul anunț a fost făcut de actrița Oana Pellea pe pagina sa de Facebook. „Când îți pleacă o parte din suflet îl petreci în Tăcere. Bucata mea de suflet care a plecat la Domnul, astăzi, în Săptămâna Luminată…Doamna Sanda Manu…Tăcere. Rugă. Multă Iubire. Enormă recunoștință. Și iar…Iubire. Și iar…tăcere. Sanda …Un bici cu vârful muiat în iubire. A învăţat generaţii la rând rigoare şi emoţie, inteligenţa actului scenic, bunul-simţ pe scenă şi bunul-simţ în viaţă, eleganţa, clasa, rasa pe care trebuie să le aibă un actor. Ne-a fost patru ani mamă, tată, profesoară, mentor, duşman, cel mai bun prieten - deci profesor ideal. Dumnezeu să-i țină sufletul în Pace și Lumină!".

 

Și actorul Mihai Gruia Sandu și-a luat rămas bun de la Sanda Manu. „În 1988, această Mare Doamnă m-a rugat să-i fiu asistent la clasa domniei sale de Arta actorului la IATC.; de atunci am parcurs toate etapele (complicate) ale ceea ce pot numi pedagogie de teatru. (...) Marea Doamnă a părăsit această lume, lâsându-ne (teatral) mai săraci, mai superficiali, mai lipsiți de respect, credință, umor, bun gust și rafinament! Toți cei care au avut onoarea și norocul să vă întâlnească vă vor iubi mereu și vă vor păstra amintirea plină de lumină! Rămas bun, SANDA MANU!".

 

De asemenea, și actorul Andi Vasluianu a postat pe rețeaua de socializare un mesaj adresat îndrăgitei regizoare. „Vă mulțumesc pentru tot! Dumnezeu să vă odihnească.".

 

Sanda Manu s-a născut în anul 1933. Aceasta a urmat cursurile Facultății de Regie a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București, iar de-a lungul timpului a lucrat ca regizor de teatru și de televiziune și profesor universitar la UNATC.

 

A regizat aproximativ 120 de spectacole de teatru și de televiziune. A montat spectacole în teatre din Germania și S.U.A., efectuând turnee în străinătate, la Belgrad, Varșovia, Moscova, Riga și Berlin. În 1972 a fost într-o călătorie de studii, ca visiting teacher, în Cuba.

 

Cariera impresionantă a regizoarei

 

A fost distinsă cu Premiul de Excelență al UNITER 1992, iar în 2008 i s-a decernat Premiul UNITER pentru întreaga activitate.

Mai multe articole despre:
oana pellea sanda manu a murit doliu teatru