Vor fi zeci de mii de procese în instanţă după "revoluția fiscală"
Vor fi zeci de mii de procese în instanţă în cazul în care angajatorii nu majorează salariile brute după transferul contribuțiilor la angajați, spun specialiștii în fiscalitate.
Avocaţii specializaţi în dreptul muncii spun că angajaţii ar putea avea câştig de cauză în instanţă dacă pot dovedi că şi-au negociat un anumit nivel salarial net, iar angajatorul nu şi-a respectat înţelegerea.
Angajatorii care vor scădea salariile nete ale angajaţilor începând cu anul 2018 ca urmare a transferului contribuţiilor sociale de la angajator la angajat ar putea fi chemaţi în instanţă de către angajaţii care se simt nedreptăţiţi.
Negocierea salariilor în România se face de regulă pe nivelul salarial net, însă în contractele de muncă se menţionează salariul brut.
„Vor fi zeci de mii de procese în instanţă în cazul în care angajatorii nu majorează salariile brute. Angajatorul nici nu trebuie măcar să cheme la negocieri salariaţii, ci trebuie să respecte noua definiţie a salariului brut. Nu se poate crea un dezavantaj salariaţilor. Angajatorul ar trebui să demonstreze că au crescut cheltuielile sale totale cu salariile, ceea ce nu este cazul, ci dimpotrivă, acestea scad cu câteva zeci de lei pe lună la un salariu mediu", a spus avocatul Gheorghe Piperea, citat de ZF.ro.
Pe de altă parte, el a menţionat că această măsură distruge ideea de securitate socială aşa cum a fost ea gândită acum 100 de ani, pe trei piloni: statul, angajatorul şi angajatul.