MENIU

Virusologul Roberto Burioni avertizează Europa să nu facă aceeași greșeală ca Italia

Brioni, profesor de microbiologie şi virusologie la Universitatea Vita-Salute San Raffaele din Milano, este cel mai cunoscut specialist în virusologie din Italia

Virusologul Roberto Burioni a fost unul dintre primii oameni de ştiinţă din Italia care au tras un semnal de alarmă asupra epidemiei de coronavirus, însă mesajele sale au fost iniţial ignorate, motiv pentru care el avertizează acum restul Europei să nu facă aceeaşi greşeală, informează DPA News Agency.

"Nu subestimați pericolul. Italia a făcut-o timp de o săptămână, unii au numit-o doar gripă, iar un medic a spus chiar, într-un mod total necorespunzător, că o să treacă peste câteva săptămâni", a arătat specialistul într-un interviu.

Burioni, în vârstă de 57 de ani, este profesor de microbiologie și virologie la Universitatea Vita-Salute San Raffaele din Milano, fiind, totodată, cel mai cunoscut virolog din Italia.

„Din păcate, încă din vremurile lui Iulius Cezar, oamenii vor să creadă ceea ce doresc să se întâmple”, a mai spus el, citând din opera împăratului roman "De Bello Gallico".

Având în vedere că Spania, Franța și Austria au decis să urmeze exemplu Italiei în ceea ce privește măsurile drastice de izolare, Burioni spune că este timpul ca întreaga Europa să acționeze unită. "Este foarte important ca Europa să arate o oarecare unitate. Avem nevoie de o abordare comună, este un moment în care trebuie să acționăm împreună", a arătat specialistul, subliniind: "În caz contrar, care este sensul Uniunii noastre (europene)?"

Fără măsuri severe de carantină pe tot continentul, avertizează el, o țară poate lupta cu succes împotriva virusului, dar se poate infecta din nou de la vecinii care au adoptat o abordare mai relaxantă în lupta cu COVID-19. Riscul este „evident”, spune profesorul.

"După cum nu există o singură zonă a Italiei care să nu necesite un efort maxim împotriva virusului, efortul maxim este necesar în toată Europa", subliniază el.

Burioni este de acord cu avertismentul dur al cancelarului german, Angela Merkel, potrivit căruia până la 60 sau 70% din populația germană ar putea fi infectată. „Amintiți-vă, este un virus nou pentru care nu există imunitate”, spune el.

La polul opus, specialistul s-a arătat consternat de decizia Marii Britanii de a combate epidemia lăsând-o practic să se răspândească în rândul majorității populației și luând măsuri de protecție doar în cazul persoanelor cele mai vulnerabile. „Pentru mine este de neînțeles”, spune el. „Să vorbim despre imunitatea de grup din moment ce nu există un vacin și nu știm nici dacă cei care sunt infectați și se vindecă dobândește această imunitate, este de neînțeles”, a subliniat profesorul.

Cât privește scenariul potrivit căruia temperaturile ridicate din timpul primăverii și al verii ar putea ajuta la stoparea extinderii epidemiei, Burioni spune că nu ar trebui să contăm pe asta. “Pur și simplu nu știm”, a precizat el.

Înainte de a-și câștiga reputația de persoană care a anticipat evoluţia epidemiei cu COVID-19, Burioni a devenit cunoscut în Italia pentru lupta dusă în mediul online contra militanţilor anti-vaccinare şi a ştirilor false despre ştiinţă.

La începutul acestei luni, el a publicat pe contul personal de Twitter un mesaj în care şi-a exprimat revolta faţă de compatrioţii săi care încă se îmbrăţişau în pieţe, pe plaje şi chiar pe pârtiile de schi, ignoranţi la riscul de infectare cu COVID-19. "Acum am sentimentul că italienii s-au trezit în cele din urmă", spune el făcând referire la măsurile de carantină fără precedent luate de guvern cu mai puțin de o săptămână în urmă.

Vă reamintim că situația îmbolnăvirilor cu COVID-19 în Italia a crescut cu o viteză alarmantă, cazurile persoanelor infectate ajungând în prezent la 21.157 potrivit arcgis.com, crescând de la 1.700 la începutul lunii martie, la peste 21.000 sâmbăta aceasta. Cu peste 1.400 de decese, țara a raportat o rată a mortalității mai mare decât cea normală de aproximativ 7%, comparativ cu media globală de 3 până la 4%.

Potrivit lui Burioni, acest lucru se datorează faptului că Italia are o populație mai în vârstă și mai activă social, dar și ca urmare a unei subestimări a numărului total de cazuri. În context, a dat ca exemplu situația de la sfârșitul lunii februarie, când guvernul încă a insistat asupra faptului că țara este în siguranță pentru turiștii și investitorii străini iar, în prezent, toată Italia este izolată.

Școlile, restaurantele, cafenelele, cinematografele și majoritatea magazinelor sunt închise, în timp ce oamenilor li se spune să nu iasă decât dacă sunt pentru alimente sau alte nevoi urgente. "Nu putem spune (când lucrurile se vor îmbunătăți). Situația evoluează, facem ceea ce trebuie făcut și sperăm să vedem câteva rezultate în următoarele zile", spune Burioni.

El subliniază necesitatea respectării restricțiilor de către populația italiană și chiar de a face eforturi suplimentare pentru a reduce gradul de infectare al oamenilor. A ieși la alergat, de exemplu, deși nu este strict interzis, „chiar nu este necesar în momentul de față”, a arătat specialistul.

Și cum puterea exemplului estea cea mai bună, el a dat propriul său exemplu: "Dacă văd pe cineva pe trotuar, traversez pe partea cealaltă. Mă țin la cel puțin doi metri distanță de ceilalți. Nu folosesc transportul public."

Pe de altă parte, chiar dacă șeful Agenției pentru Protecție Civilă, Angelo Borrelli, a recomandat un contact personal limitat, chiar și în rândul membrilor familiei, Burioni a spus că este în regulă ca oamenii să fie afectuoși unii cu alții acasă. „Să nu exagerăm”, a conchis virusologul.

Mai multe articole despre:
virusolog virus italia covid 19 roberto burioni