MENIU

Viktor Orban confirmă: Aproape toată cantitatea de gaz din Marea Neagră ajunge în Ungaria

Ungaria va semna curând un acord care îi va permite să importe, anual, 4 miliarde de metri cubi de gaze naturale din România, pentru următorii 15 ani, a anunţat vineri premierul ungar Viktor Orban, citat de Reuters. Anunţul contrazice, oarecum, declaraţia şefului diplomaţiei de la Bucureşti, Teodor Meleşcanu, potrivit căruia "nu poate fi vorba despre surse de gaze cu dedicaţie exclusivă pentru o anume destinaţie sau ţară."

Orban a precizat, într-o conferinţă de presă, că trei companii din Ungaria au câştigat o licitaţia pentru punerea în practică a acestui proiecit, dar nu a dat numele companiilor.

"În foarte scurt timp vom semna un acord, care ne va permite PENTRU URMĂTORII 15 ANI să importăm peste 4 miliarde de metri cubi de gaze din România", a afirmat şeful guvernului de la Budapesta.

"Epoca monopolului gazului rusesc va ajunge la final în Ungaria, în condiţiile în care ne vom putea acoperi peste jumătate din importuri din alte surse, în acest caz din surse româneşti", a susţinut el.

Declaratia premierului ungar vine după ce, luni, la finalul unei vizite în România, ministrul maghiar al afacerilor externe şi comerţului exterior Péter Szijjártó a anunţat, în presa maghiară, că cele două ţări au convenit ca până în 2020, România să creeze condiţiile tehnice necesare pentru exportul de gaze către Ungaria, iar de la 2022, să devină posibil transportul unei cantităţi de 4,4 miliarde de metri cubi.

“Este prima dată în ultimele decenii, când Ungaria poate cumpăra cantităţi mari de gaze dintr-o sursă nouă, fără legătură cu Rusia”, a arătat ministrul ungar de externe.

Două zile mai târziu, miercuri, 7 febraurie, ministerul român al afacerilor externe a emis un comunicat în care afirma că, potrivit reglementărilor europene,  "nu poate fi vorba despre surse de gaze sau infrastructuri cu dedicaţie exclusivă pentru o anume destinaţie sau o anume ţară".

Péter  Szijjarto a făcut luni, 4 februarie, o vizită despre care autorităţile române au oferit puţine informaţii şi după ce ştirea a fost lansată de presa maghiară. Şeful diplomaţiei de la Budapesta s-a intâlnit cu omologul său Teodor Meleşcanu, dar şi cu preşedinţii celor 2 camere, Liviu Dragnea şi Calin Popescu Tăriceanu. Mai mult, Meleşcanu a refuzat, iniţial, să se vadă cu omologul maghiar, potrivit Hotnews.


Mai multe articole despre:
Rusia Viktor Orban