MENIU

VIDEO Măsuri anti-Covid ÎNCĂLCATE la ceremonia de întronare a noului patriarh al Bisericii Ortodoxe Sârbe

Patriarhul Bisericii Ortodoxe a Serbiei. Foto: basilica.ro

Sute de oameni au fost prezenți, vineri, la ceremonia de întronare a noului patriarh al Bisericii Ortodoxe Sârbe, în Belgrad. Mulți din cei prezenți, printre care înalți oficiali și membri ai clerului, nu au purtat mască și nu au respectat distanța recomandată de autorități. 

Printre cei care nu au purtat mască de protecție a fost și noul patriarh. 

Mitropolitul Porfirie de Zagreb și Ljubljana a fost ales la conducerea Bisericii Ortodoxe Sârbe joi. Predecesorul său, Irineu, a decedat în noiembrie 2020, după ce s-a infectat cu noul coronavirus.

Patriarhul Irineu al Bisericii Ortodoxe Sârbe a DECEDAT din cauza Covid-19

În vârstă de 59 de ani, noul patriarh este considerat un modernist în interiorul acestei biserici conservatoare. Flancat de episcopi în veșminte de sărbătoare, Porfirie a primit cârja arhierească și mitra patriarhului, însemnele funcției.

Patriarhul Porfirie va conduce o biserică cu 12 milioane de credincioşi, care trăiesc în Serbia, alte cinci foste republici iugoslave, Kosovo şi în dioceze din Statele Unite, Australia şi Europa Occidentală.

Următoarea parte a ceremoniei de întronare va avea loc săptămânile viitoare, când Porfirie va fi întronat și la mănăstirea Peć din Kosovo.
”Kosovo este pentru noi un cordon ombilical care ne leagă cu esența identității noastre”, a spus noul patriarh  în cadrul unei predici.

Sârbii și Biserica Ortodoxă Sârbă consideră Kosovo leagănul credinței lor, unele din cele mai importante locații religioase ale acestora fiind situate în teritoriul pierdut de Belgrad, în 1999.