Veste proastă pentru români. Facturile la gaze ar putea crește cu 20%
De luna viitoare, facturile la gaze ar putea creşte cu 20%. Guvernul urmează să aprobe cea mai mare majorare a preţului gazelor naturale pentru populaţie, din ultimii patru ani. De la 1 iulie, gazele se vor scumpi cu 7 lei - de la 53 de lei/megawatt, la 60 de lei.
O familie care locuieşte într-un apartament cu trei camere, neizolat, plătea iarna trecută între 100 şi 120 de lei, la un consum de circa 70 de metri cubi pe lună. După majorarea de luna viitoare, factura acestei familii va ajunge la aproximativ 145 de lei.
"Gazele se scumpesc de la 53 de lei la 60. Această scumpire este de 13%. Această scumpire este la Romgaz, la gura ţevii, de unde iese gazul din pământ. Până la client acasă, până la mine acasă, gazul mai creşte, la Transgaz şi la Distrigaz. Astea două mai adaugă şi preţul lor, pe care îl aprobă ANREE-ul", a declarat TUDOR POPESCU, expert energie.
Scumpirea se face în baza noului calendar de liberalizare a preţurilor, convenit anul acesta de Guvern cu Comisia Europeană şi FMI.
Acest calendar prevede majorări anuale, nu trimestriale ca până acum, cu câte 6 lei pe megawatt anual, până în anul 2021. Cu excepţia primei scumpiri: cea de luna viitoare, care va fi de 7 lei pe megawatt.
"Propunerile iniţiale au fost mult mai mari, şi paşii ar fi fost mult mai mari şi mult mai greu de suportat", a declarat ANDREI GEREA, ministrul Energiei.
Pentru consumatorii casnici, scumpirea gazelor înseamnă mai puţini bani în portofel.
"Trebuie găsită, în acelaşi timp, o schemă de sprijin pentru consumatorii care ar fi foarte afectaţi de creşterea preţurilor pentru că altminteri va apărea o poziţie publică destul de puternică la această liberalizare; a declarat OTILIA NUŢU,
expert în energie.
Această scumpire vine la cererea partenerilor internaţionali, pentru că în România preţul gazelor este sub media europeană.