UNOPA și ADV România: TRATAMENT ÎNTRERUPT în mai multe județe pentru pacienții cu HIV
Pacienții cu HIV sunt afectați în mai multe județe de întreruperea tratamentului din Programul Național HIV/ SIDA, din motive legate "de subfinanțarea programului sau management defectuos", au susținut, marți, reprezentanții UNOPA și cei ai ADV România, într-un comunicat remis presei.
"Indiferent de motivul disfuncționalităților programului, beneficiarii ADV România și UNOPA sunt afectați de posibilă rezistență la tratament și deprecierea stării de sănătate, nesiguranța zilei de mâine, umilința de a sta la poarta spitalului zile întregi pentru tratament. În repetate rânduri, am sesizat Ministerului Sănătății aceste probleme, fără ca ele să fie rezolvate; mai mult chiar, exista o diferență între motivațiile prezentate de cei de la București față de cele din teritoriu", se arată într-un comunicat citat de AGERPRES.
În acest sens, cele două organizații au inițiat o petiție care exprimă solicitările pacienților cu HIV și care circulă în format electronic și fizic pe care au semnat-o deja peste 1.000 de persoane.
"12.000 de români cu HIV cer autorităților măsuri pentru salvarea lor și a celorlalți. Miile de români infectați cu HIV aflați în tratament ARV trăiesc fiecare zi a existenței lor cu neliniștea ca o nouă decizie privind achiziția medicamentelor, o altă tăiere la bugetul Programului Național HIV/ SIDA, o altă filă de buget neajunsă la spital ar putea să îi lase fără medicamentele vitale, speranța la ziua de mâine. Anul 2014 a început dramatic din acest punct de vedere, mii de pacienți fiind puși în situația de a întrerupe tratamentul din cauza birocrației și a lipsei fondurilor pentru tratament", se arată în petiție.
Potrivit sursei citate, pacienții cu HIV cer buna funcționare a Programului Național de Tratament HIV/ SIDA prin: alocarea suplimentară de fonduri pentru funcționarea programului pentru trimestrul 1 și 2 — deoarece în acest moment sumele alocate sunt insuficiente, eliminarea listelor de așteptare cu pacienți care au nevoie să intre în tratament, iar spitalele nu le pot iniția terapia din cauza medicamentelor insuficiente, evaluarea funcționalității schemei de tratament la pacienții care au avut întreruperi de tratament din cauza lipsei acestuia de la spital.
Alte solicitări se referă la alocarea de resurse financiare suplimentare pentru monitorizarea infecției HIV astfel încât să se cunoască din date medicale starea fiecărui pacient, achiziția centralizată a tratamentului ARV la nivel național după modelul anterior anului 2008, când sistemul era funcțional, "eficient și mult mai puțin birocratic".
"Noi, cei care știm ce înseamnă să trăiești cu HIV, avertizăm de asemenea autoritățile romane, asupra actului iresponsabil de nealocare a fondurilor pentru prevenirea transmiterii infecției cu HIV în comunitate. Considerăm că e de datoria noastră să luptăm pentru a nu apărea un al doilea val epidemic de infecție HIV. Am ajuns la limita răbdării, ducem greu povara fiecărei zile și nu am vrea să fim obligați să adoptăm altă cale decât cea a dialogului cu autoritățile române. În situația în care nu se întreprinde nimic suntem dispuși să ne adresăm forurilor internaționale și să ieșim în stradă pentru a ne cere dreptul la viață", se mai afirmă în petiție.