Un detaliu șocant descoperit pe giulgiul din Torino aruncă în aer teoria că ar fi un FALS
Giulgiul din Torino ar fi pătat de sângele unei victime torturate, potrivit datelor unor noi cercetări, care contravin teoriei că chipul lui Iisus ar fi fost pictat pe pânză de către falsificatorii din Evul Mediu, informează Daily Mail.
Experţii pretind că există sânge pe giulgiu care nu ar aparţine unei persoane sănătoase. Aceştia argumentează că respectivele urme de sânge conţin creatinină şi feritină, substanţe ce se găsesc în sângele victimelor anumitor traume.
Experţii susţin că giulgiul ar fi pătat de sângele unei victime torturate, care susţine teoria că pânza funerară a fost utilizată la învelirea lui Iisus. Descoperirile contrazic astfel teoria conform căreia giulgiul ar fi fost pictat de falsificatorii medievali.
Giulgiul se află în prezent în Catedrala Sf.Ioan Botezătorul din Torino, Italia, unde este şi expus.
Elvio Carlino, un cercetător de la Institutul de Cristalografie din Bari, Italia, a spus că micile particule dezvăluie „mare suferinţă" a unei victime 'înfăşurate în pânza funerară'.
Respectivele particule au 'o structură, dimensiune şi distribuţie', a spus profesorul de la Universitatea din Padova, Giulio Fanti. Acesta a declarat că sângele conţine niveluri înalte de substanţe precum creatinină ţi feritină, găsite la pacienţii care suferă traume puternice, precum tortura.
Profesorul Fanti a declarat: 'Astfel, prezenţa acestor nanoparticule biologice găsite în timpul experimentelor desfăşurate de noi demonstrează că omul înfăşurat în Giuliul din Torină a suferit o moarte violentă.'
Giulgiul din Torino măsoară în jur de trei metri pe un metru şi conţine ceea ce pare a fi imaginea unui bărbat despre care creştinii cred că îl înfăţişează pe Iisus.
Giulgiu a fost subiectul unor studii ştiinţifice extensive pentru a-i verifica autenticitatea, scrie Mediafax.
Noile descoperiri au fost publicate în ziarul ştiinţific american PlosOne într-un articol intitulat 'New Biological Evidence from Atomic Resolution Studies on the Turin Shroud.'