"Toto şi surorile lui", un documentar filmat în cartierul Ferentari, a fost premiat la Sarajevo
Lungmetrajul “Toto şi surorile lui”, regizat Alexander Nanau şi filmat în cartierul Ferentari din Bucureşti, a câştigat trofeul “Heart of Sarajevo” pentru cel mai bun documentar. Două trofee a obţinut şi proiectul de documentar “Cinema, Mon Amour”.
Producţia “Toto şi surorile lui”, în regia lui Alexander Nanau, a câştigat trofeul “Heart of Sarajevo” pentru cel mai bun documentar, se precizează pe site-ul evenimentului.
Lungmetrajul a fost filmat în cartierul Ferentari din Bucureşti şi spune povestea lui Totonel, un băieţel în vârstă de 10 ani, care în grija surorilor lui mai mari, Ana şi Andreea, după ce mama lor este încarcerată pentru trafic de droguri. Singura lui supapă este un centru de sprijin unde face şcoala şi descoperă dansul. La rândul lor, cele două fete se văd nevoite să treacă prin situaţii dure, care le maturizează înainte de vreme.
Documentarul, filmat cu intervenţii minime, uneori chiar de una dintre surorile lui Totonel, oferă privitorilor acces în ghetoul din Ferentari, acolo unde mulţi dintre adulţi şi chiar adolescenţi sunt prinşi în ghearele dependenţei de substanţe stupefiante.
Producţia lansată în anul 2014 a adunat deja în palmaresul său numeroase premii, cel mai recent fiind trofeul obţinut la Festivalul Internaţional de Film de la Sarajevo.
Alexander Nanau a mai fost recompensat şi cu un premiu Emmy pentru documentarul “Lumea văzută de Ion B.).
Tot la Sarajevo a reuşit să obţină două premii şi proiectul de documentar “Cinema, Mon Amour”, regizat de Alexandru Belc. Este vorba despre trofeele Cat & Docs Award și Croatian Radio Television HRT Award, ambele în valoare de 2000 de euro, oferite în cadrul workshop-ului destinat proiectelor aflate în post-producție Docu Rough Cut Boutique.
Organizat împreună cu Balkan Documentary Center, workshop-ul Docu Rough Cut Boutique oferă mentorat pe cinci proiecte selecționate în faza de lucru, timp de un an, și facilitează întâlniri cu experți și oameni-cheie care pot contribui la finalizarea acestora. În perioada festivalului, timp de patru zile, realizatorii filmelor au lucrat intensiv la documentarele lor cu profesioniști în domeniu.
Aflat încă în lucru, proiectul “Cinema, Mon Amour” a fost demarat acum trei ani, la ideea producătorului Tudor Giurgiu, ca parte a campaniei „Salvați Marele Ecran!”.
Producţia urmărește povestea lui Victor Purice, salariat România Film, managerul Cinema Dacia Panoramic din Piatra Neamț, locul în care muncește de aproape 43 de ani. Victor și oamenii lui de bază, Cornelia și Lorena, sunt singurii angajați rămași în cinematograf după criza care a lovit majoritatea sălilor din rețeaua de stat din țară. Filmul analizează, totodată, motivele din spatele degradării sălilor de cinema, oferind o imagine actuală a cinematografelor funcționale sau abandonate, la nivelul întregii țări.
Filmul se află în faza finală de post-producție și a fost înscris la marile festivaluri de documentar ale toamnei, premiera fiind programată pentru anul 2016.
Alexandru Belc a mai regizat documentarele “8 Martie” (2012) și “Rebel, Rebel” (2009, co-autor Mihai Bauman), acesta din urmă selecționat la Visions du Réel Documentary Festival, Nyon, Elveția.