The Guardian: Fenomenul cărților scrise în închisoare, "o portiță în lupta anticorupție"
Publicarea unei cărți cu caracter științific poate reduce până la 30 de zile din pedeapsa închisorii , însă nimeni nu evaluează rezultatele unui asemenea fenomen, despre care The Guardian notează că reprezintă "o portiță în lupta anticorupție". În acest context, primul exemplu pe care publicația britanică îl aduce în atenția cititorilor săi este Dan Voiculescu, condamnat la zece ani de închisoare în august 2014, care a scris, în detenție, nu mai puțin de opt lucrări științifice, "de departe o performanță uimitoare".
Dan Voiculescu, unul dintre cei mai bogați români și patronul mai multor posturi de televiziune a fost condamnat la zece ani de închisoare, în august 2014, pentru corupție. De atunci, acesta a scris opt lucrări științifice, "de departe o performanță uimitoare". Oricât de impresionant ar părea, notează The Guardian, există îndoieli cu privire la productivitatea sa pe cont propriu.
Conform legislației din România, continuă publicația britanică, deținuții pot scăpa de 30 de zile din pedeapsa primită cu închisoarea pentru fiecare lucrare cu caracter științific scrisă.
Din 2013 până la data de 9 decembrie 2015 au fost scrise, în închisoare, nu mai puțin de 415 lucrări științifice, conform Administrației Naționale a Penitenciarelor. Surprinzător, în 2012, au fost semnalate doar șapte lucrări științifice.
Există suspiciuni puternice potrivit cărora multe dintre lucrările publicate nu ar fi fost scrise cu adevărat de cei care se pretind a fi autorii lor sau, cel puțin, "coordonate" din afară de specialiști din domeniu. Toate acestea în contextul în care, în prezent, există foarte puțină rigoare în momentul în care sunt apreciate lucrările care duc la reducerea pedepsei.
Un alt exemplu pe care The Guardian îl oferă este omul de afaceri, George Copos, care a stat patru ani în detenție și care a fost acuzat de plagierea lucrării pe care a intitulat-o: "Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI”. Acesta a fost eliberat din închisoare, între timp.
Ulterior, în iunie 2015, Universitatea din București anunța formarea unei noi comisii de experți pentru a analiza dacă lucrarea scrisă de Copos ar fi fost plagiată, însă, continuă The Guardian, este greu de crezut că dacă rezultatul expertizei ar fi în defavoarea omului de afaceri, acesta s-ar întoarce în închisoare pentru încă 30 de zile.
"Nimeni nu verifică valoarea științifică a cărților sau dacă ar avea timp respectivii deținuți să le scrie. Oamenii scriu opt, nouă, zece cărți fără valoare științifică, dar tot își pot reduce pedeapsa. Asta afectează indirect lupta anticorupție", declara, anul trecut, șefa DNA, Laura Codruța Kovesi.