MENIU

Suspiciuni de licitații trucate la Complexul Energetic Oltenia

Consiliul Concurenței suspectează că firmele Upipsa, Axa Company, Uzina Rominex, Uzitmet Industry, Prelmet şi Grupul Reparaţii Industriale şi Montaj Excavatoare X s-au înţeles să-şi împartă contractele atribuite cu ocazia participării în asociere la procedurile de achiziţie publică, cu scopul de a elimina concurenţa dintre ele.

Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie privind o posibilă trucare a unor licitaţii organizate de Complexul Energetic Oltenia pentru achiziţionarea de role şi ghirlande de role pentru benzi transportoare de cărbune, potrivit unui comunicat al instituţiei de concurenţă.

Autoritatea de Concurenţă suspectează că firmele Upipsa, Axa Company, Uzina Rominex, Uzitmet Industry, Prelmet şi Grupul Reparaţii Industriale şi Montaj Excavatoare X s-au înţeles să-şi împartă contractele atribuite cu ocazia participării în asociere la procedurile de achiziţie publică, cu scopul de a elimina concurenţa dintre ele.


Consiliul Concurenţei a demarat această investigaţie în urma unei sesizări făcute de Complexul Energetic Oltenia. Autoritatea de concurenţă a efectuat inspecţii inopinate la sediul companiilor, iar documentele colectate sunt în analiză, în cadrul procedurii specifice de investigaţie.

Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilei practici anticoncurenţiale analizate. Inspecţiile inopinate reprezintă o etapă importantă în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurenţial, nereprezentând o antepronunţare în ceea ce priveşte vinovăţia societăţilor, au subliniat oficialii instituţiei.

Legea Concurenţei interzice asocierea companiilor în scopul restrângerii concurenţei la procedurile de achiziţie publică.
În vederea unei mai bune înţelegeri, Consiliul Concurenţei a elaborat Ghidul privind respectarea regulilor de concurenţă în situaţia participării sub formă de asociere la o procedură de achiziţie publică, postat pe site-ul autorităţii, se mai arată în comunicat.

În acelaşi timp, pentru a veni în sprijinul autorităţilor contractante, autoritatea de concurenţă a realizat un Ghid privind detectarea şi descurajarea practicilor anticoncurenţiale în cadrul procedurilor de achiziţie publică.