MENIU

Statul se împrumută din nou de la populaţie, după 10 ani. Cât câștigi dacă îi dai 1.000 lei

Câștigurile din titlurile de stat nu sunt mari, dar sunt sigure

Statul se va împrumuta direct de la populaţie, după zece ani în care a preferat să ia bani doar de la bănci.

Ministerul Finanţelor va lansa o emisiune de titluri de stat pentru cei care au economii puse deoparte. Acestea vor costa 1.000 de lei fiecare şi vor fi listate la Bursa de Valori Bucureşti.

Statul vrea să obțină în total, de la populație, 100 de milioane de lei. Liderii pieţei bancare româneşti vor intermedia, de lunea viitoare până pe 19 iulie, primele titluri de stat pentru populaţie, care vor fi listate apoi la bursă.

Oferta Trezoreriei pentru populaţie ar putea fi majorată dacă cererea va fi mare. Este un test, spune premierul Victor Ponta, şi o încercare de a stimula populaţia să economisească.

Practic, oricine va va putea să împrumute statul pe o perioadă de 2-3 ani și să obțină un randament de 2 la sută, potrivit Digi24.ro.

Deși câștigurile nu sunt spectaculoase, acestea sunt sigure, pentru că statul va plăti banii înapoi. În plus, sunt și avantaje față de un depozit la bancă: pentru câștigurile din titlurile de stat nu se plătesc impozit pe profit și nici comisioane.

Pentru a atrage banii populaţiei, autorităţile vor promova emisiunea de titluri de stat, informează Agerpres.

Marele avantaj al titlurilor de stat este atât garantarea integrală a plasamentului de către Ministerul Finanţelor, cât şi faptul că nu se percepe impozit pe profit.

"Acest program Fidelis de titluri de stat pentru populație este o inițiativă în încercarea de a crea instrumente de economisire pentru populație. Guvernul a luat o astfel de măsură pentru că este un moment economic care cere o astfel de acțiune. Este un moment istoric, pentru că este prima dată când se derulează un astfel de program prin intermediul Bursei din București. Sunt câteva diferențe notabile față de ultima emisiune de titluri de stat către populație", a spus Teodorovici, într-o conferință de presă organizată la BVB.

El a precizat că MFP a lansat acest program pentru diversificarea bazei investiționale.

"Momentul în care Ministerul de Finanțe a lansat un astfel de program a fost acela de a încerca să diversificăm baza investițională a titlurilor de stat, pe deoparte, iar pe de altă parte, de a crea un instrument alternativ în rândul populației pentru a economisi și a crea o cultură financiară în rândul acesteia.

Mai multe articole despre:
titluri de stat