Statisticile care dezvăluie tehnicile SEO ce trebuie avute în vedere in 2021 (P)
Cifrele de la sfârșitul anului 2020 au arătat modul în care pandemia a schimbat obiceiurile de cumpărare ale consumatorilor atât la nivel mondial, cât și național. În România, e-commerce-ul a crescut cu 40% în 2020, iar numărul persoanelor care au optat pentru achiziții online a fost cu 13% mai mare, comparativ cu anul 2019, conform unui studiu realizat de iSense Solutions.
În aceste condiții, în 2021, vizibilitatea în mediul online va face diferența dintre succesul și eșecul oricărei afaceri. Iată statisticile care arată tendințele anului în curs în ceea ce privește intențiile de cumpărare ale utilizatorilor din mediul online, dar și modul în care business-urile trebuie să se adapteze acestor cerințe.
„În 2021, tendințele majore în ceea ce privește marketingul online sunt reprezentate de creșterea căutărilor pe dispozitive mobile și a căutării vocale, care reprezintă 20% din totalul căutărilor de pe mobile. Din ce în ce mai mulți useri folosesc aceste tehnologii pentru a găsi companii locale care să le pună la dispoziție produse sau servicii în proximitate, cifrele demonstrând clar acest lucru.
4 din 5 consumatori folosesc motoare de căutare pentru a găsi informații locale. În ultimii 2 ani, căutările de genul <lângă mine>, <aproape de mine> au crescut cu peste 900%. De asemenea, în 2021, interesul pentru videoclipuri își va menține trendul ascendent.
Se estimează că anul acesta, userii vor petrece 100 de minute zilnic pentru a viziona videoclipuri (doar 20% dintre utilizatori preferă să citească textul unei pagini). Prezența videoclipurilor în landing pages crește cu 50% șansele ca website-urile să ajungă pe prima pagină Google”, explică Christian Lupașcu, fondatorul agenției online r2.ro.
Statisticile ne arata cât de important este conținutul optimizat
Google, care reprezintă 93% din traficul global de internet, conform sparktoro.com, își actualizează algorimul de 500-600 de ori pe an. În aceste condiții, website-urile trebuie să țină pasul cu modificările Google. De exemplu, un conținut optimizat obține de 1.000 de ori mai mult trafic decât conținutul distribuit în social media, conform brightedge.com.
„Rezultatele optimizării motoarelor de căutare nu apar peste noapte. Înainte de toate, o campanie digitală complexă necesită un audit al website-ului, o analiză constantă a datelor furnizate de către utilizatori și motoarele de căutare, dar și o implementare riguroasă a soluțiilor identificate pentru creșterea traficului organic. Doar 5% din pagini se clasează în primele 10 rezultate ale căutării în decurs de un an de la publicare”, adaugă Christian Lupașcu.
Este bine de știut că, pe Google, 18% din clickurile organice sunt obținute de primul rezultat al căutării, 10% - de al doilea și 7% - de al treilea. În schimb, doar 0,78% dintre utilizatorii Google dau click pe rezultatele celei de-a doua pagini.
Link building, pentru creșterea autorității
Pentru creșterea autorității brandului, specialiștii în marketing digital recomandă ca, în 2021, o atenție deosebită să fie acordată campaniilor de link building, care reprezintă în continuare un criteriu de clasare în Google. 50% dintre vizitatori sunt mai dispuși să dea click pe un rezultat dacă brandul apare de mai multe ori în motoarele de căutare, conform searchenginepeople.com.
Backlink-urile de înaltă calitate reprezintă 30% din scorul de optimizare SEO, conform quicksprout.com.
Cel mai bun mod de a obține link-uri bune și de înaltă calitate către propriul site este de a crea conținut unic, relevant, care poate câștiga în mod natural popularitate în mediul online, conform Ghidurilor Google. Un studiu efectuat în SUA a arătat că pagina care ocupă primul loc în motoarele de căutare conține, în medie, 1.890 de cuvinte.
Tehnicile SEO ne arată ca recenziile nu trebuie neglijate
În ceea ce privește creșterea încrederii în brand, recenziile pozitive joacă un rol extrem de important. 85% dintre consumatori au încredere în recenziile online în același mod în care țin cont de recomandările făcute de cunoscuți. 97% dintre clienți recunosc că se informează din mediul online despre activitatea unei companii locale decât din orice altă sursă, conform seotribunal.com.
În ceea ce privește căutările de pe dispozitivele mobile pentru „recenzii de produse”, în ultimii 2 ani, acestea au crescut cu peste 35%, conform Google. Peste jumătate dintre useri mărturisesc că sub nicio formă nu vor recomanda un brand care nu este optimizat pentru mobile. În acelasi timp, 40% dintre utilizatorii de internet recunosc că accesează concurența după o experiență neplăcută pe un website.