Ședință crucială la Ministerul Muncii. Experții FMI dau semnalul: nu sunt bani pentru majorările promise la pensii și salarii
FMI continuă vizita în țara noastră! Sunt discuții cruciale chiar la această oră la Ministerul Muncii între experții internaționali, ministrul Simona Bucura Oprescu și echipele tehnice. Întâlnirea vine în condițiile în care la finalul vizitei de anul trecut, FMI a recomandat ca recalcularea pensiilor să se facă în etape pentru a reduce presiunea de pe buget. Între timp, Ministerul și Casa de Pensii lucrează în continuare la normele de aplicare, iar ministrul Muncii spune că românii vor primi deciziile de recalculare până la finalul lunii august.
Experții Fondului Monetar Internațional (FMI) continuă vizita în țara noastră pentru discuții cruciale la Ministerul Muncii. Întâlnirea, la care participă ministrul Simona Bucura Oprescu și echipele tehnice, are loc în contextul recomandărilor FMI privind recalcularea pensiilor.
FMI a sugerat că recalcularea pensiilor ar trebui realizată în etape, având ca scop reducerea presiunii asupra bugetului național.
Ministrul Simona Bucura Oprescu a subliniat importanța recalculării pensiilor pentru a asigura o abordare echitabilă și sustenabilă a sistemului de pensii. Ea a declarat că, în ciuda complexității procesului, guvernul român s-a angajat să finalizeze recalcularea până la finalul lunii august.
FMI, noi recomandări pentru România: Impozit până la 25% pe salarii și pensii mărite în tranșe
FMI propune, în vizita în România, o singură cotă TVA, eșalonarea recalculării pensiilor și impozit progresiv pe salariu care să ajungă la 25% în funcție de cât câștigi. MInistrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului - Ştefan-Radu Oprea afirmă că venirea delegaţiei Fondului Monetar Internaţional în România este o vizită obişnuită anuală.
FMI propune ca recalcularea pensiilor să fie dată în mai multe tranșe. Fondul propune impozit progresiv de până la 25% pe salariile de peste 8.000 de lei, dar și o singură cotă de TVA în România.
Ministrul Economiei a explicat că schemele de ajutor de stat pe care le gestionează mai multe ministere din Guvernul României au ca scop reducerea deficitului balanţei comerciale, reducerii deficitelor gemene, ceea ce înseamnă un rating mai bun de ţară.
RECOMANDĂRILE FMI PENTRU ROMÂNIA
- eșalonarea recalculării pensiilor (majorarea, în 2-3 tranșe)
- impozit progresiv pe salarii (ex: 25% pentru salariile de peste 8.000 de lei)
- o singură cotă de TVA
Sursa: raport FMI