MENIU

Secretul întunecat al industriei uleiului de măsline: Tehnicile prin care este falsificat și cum să nu pici în plasa escrocilor

Uleiul de măsline este falsificat prin mai multe tehnici

Tulburările cauzate de penuria de ulei de măsline și inflația prețurilor au creat mediul perfect pentru producătorii necinștiți să profite de situație. Potrivit Europol, fenomenul vânzării de ulei de măsline falsificat a devenit o practică obișnuită în lumea alimentară.

Semnalul de alarmă a fost tras în urma confiscării a 260.000 de litri de produse contrafăcute în timpul unor operațiuni de raid efectuate în Italia și Spania în luna noiembrie. Aceste și alte acțiuni coordonate au expus amploarea fenomenului și au demonstrat necesitatea măsurilor urgente pentru a contracara proliferarea vânzărilor de ulei de măsline fals.

La scurt timp de la aceste confiscări, au fost declanșate noi investigații în jurul a aproximativ cincizeci de restaurante din Roma, din același motiv, amplificând astfel nivelul de alarmă.

Cum îți poți da seama dacă un ulei de măsline este autentic?

Există escroci care înlocuiesc uleiul de măsline cu un ulei din semințe mult mai ieftin. Uleiul din semințe este în mod normal transparent, așa că falsificatorii îl colorează cu clorofilă pentru a-i conferi nuanțe verzi și utilizează carotenoizi pentru a crea trăsături galbene. Aceste tehnici au ca rezultat obținerea unei culori asemănătoare cu cea a uleiului de măsline autentic.

O româncă s-a angajat la o primărie din Spania, dar nu își poate ocupa postul din cauză că este...româncă

Cu toate acestea, chiar dacă arată asemănător, rămân mari diferențe.

Uleiul din semințe nu are nicio aromă sau miros, în timp ce “uleiul de măsline nu este niciodată fără gust. Poate fi mai mult sau mai puțin dulce, amărui sau picant, dar nu va fi niciodată lipsit de gust”, a declarat profesorul de științe alimentare Maurizio Servili, citat de economedia.

“Oricine a încercat uleiul de măsline cel puțin de câteva ori ar putea să facă diferența. Polifenolii sunt cei care îi dau gustul său deosebit”, a mai adăugat specialistul.

Înșelătoria poate fi puțin mai greu de depistat dacă uleiul de semințe este amestecat cu ulei de măsline adevărat.

În aceste cazuri, “o simplă analiză poate demasca frauda. Cum ar fi testul de compoziție a acizilor grași, sau compoziția sterolilor, precum și constantele spectrofotometrice”, spune profesorul Servili.

O femeie din Ploiești a fost dată jos din autobuz pentru că era însoțită de un bichon: „Nu este permis accesul cu câini periculoși”

 în unele țări, comercializarea acestui tip de amestec este legală, dar cantitatea de ulei de măsline trebuie să fie clar menționată pe etichetă și produsul să nu fie denumit "ulei de măsline".

Există și alte tipuri de înșelătorii care implică amestecul de ulei de măsline cu "ulei lampant", numit astfel datorită folosirii sale istorice ca și combustibil în lămpile cu ulei. Acest ulei de măsline de calitate inferioară este nepotrivit pentru consum din cauza acidității sale ridicate.

Informațiile de pe etichetă care fac diferența

În momentul în care achiziționați sau comandați ulei de măsline extravirgin, este important să verificați întotdeauna informațiile de pe sticlă. Asigurați-vă că există date și locații de recoltare menționate clar, verificați dacă produsul are un cod QR pe care îl puteți scana pentru a urmări lanțul de producție și căutați sigiliile unui certificator, tester sau consorțiu terț, cum ar fi DOP sau IGP.

“Cele mai avansate consorții de ulei folosesc sisteme blockchain pentru trasabilitate”, spune Sabina Petrucci, un producător italian de ulei de măsline. Dar ea adaugă că “verificările nu sunt niciodată suficiente” și că consumatorii ar trebui să fie “mai conștienți” de existența unor astfel de instrumente de trasabilitate.

Ce a făcut cu banii românul care a câștigat un milion de lire la loterie în Irlanda. Povestea unui investitor isteț