MENIU

Scandal la cel mai mare spital de copii din România! Spitalul „Grigore Alexandrescu” riscă să piardă finanțarea de la Banca Mondială pentru marii arși

În plină pandemie, spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală, cea mai mare unitate medicală pentru copii din țară, riscă să piardă o finanțare de zeci de milioane de euro pentru construcția a două clădiri. Banii ar trebui să vină de la Banca Mondială și să asigure resurse pentru o secție destinată copiilor arși. 

 

„Uitați cum va fi: în subteran cu parcare, sterilizare, spalatorie. Aici, mai în spate, anatomia patologică. Avem marii arși, de fapt două etaje de mari arși. ATI-ul, blocuri reparatorii, cu trei blocuri, trei săli de operații la Ortopedie, trei săli de operații la Chirurgie, sală de urgență, Chirurgie estetică, plastică”, descrie planul viitoarelor clădiri ale Spitalului „Grigore Alexandrescu”, managerul Alexandru Ulici, potrivit Realitatea PLUS.

Așa ar urma să arate noua clădire cu patru etaje care ar urma să fie construită în curtea spitalului Grigore Alexandrescu.

„Este un proiect făcut împreună cu Banca Mondială, care presupune realizarea unui centru pentru mari arși și în același timp reorganizarea Serviciului chirurgical. Practic, unde funcționeazăserviciile chirurgicale al spitalului Grigore Alexandrescu, spațiile nu mai sunt bune pentru un act medical pentru anul 2021”, a declarat Alexandru Ulici pentru Realitatea PLUS.

Circuitele din actuala clădire sunt vechi și copiii nu mai au cum să fie tratați aici în siguranță.

 „Această clădire a fost evacuată de mai mult de cinci ani din cauza riscului seismic ridicat”, spune medicul pediatru Felix Negoițescu.

„Este singurul spital din Europa unde blocul operator de Ortopedie se află la parter. Nu poți să ai... Serviciile chirurgicale, sălile de operație trebuie să fie cât mai sus, astfel încât persoanele care ajung în zonele respective să fie cât mai puține”, a mai explicat conf.dr. Alexandru Ulici, managerul spitalului de copii.

Dosarul pentru obținerea celor 77 de milioane de euro de la Banca Mondială ar trebui să fie gata până la sfârșitul lui martie. Doar că primul pas este demolarea vechii clădiri, iar pentru asta este nevoie de aviz de la administratorul unității. Cum spitalul tocmai a fost transferat de la Consiliul local sector 1 la Consiliul General, autoritățile locale trebuie să rezolve urgent problemele birocratice, altfel banii se pierd.