MENIU

SÂMBĂTA MARE. Ce mâncare trebuie neapărat să faci astăzi

Sâmbata Mare este ultima zi de pregătire a Paștilor, cand se prepară marea majoritate a mâncărurilor și se fac ultimele retușuri la hainele noi. De obicei, în Sâmbăta Mare are loc și sacrificarea mielului, din carnea căruia se pregătesc bucate tradiționale: drobul, numit in Bucovina cighir, friptura și borsul de miel.

Spre deosebire de Craciun, pentru Pasti nu se pregatesc prea multe feluri de mancare, de unde si zicerea: "Craciunul este satul iar Pastele este fudul". Principala grija a oamenilor, inaintea Pastilor, este aceea de a-si primeni hainele, fiecare gospodina trebuind sa aiba o camasa noua, cusuta in mod special, iar barbatii macar o palarie noua.

Sambata seara fiecare gospodina isi pregateste cu grija cosul ce urmeaza a fi dus la biserica, pentru sfintire.

SÂMBĂTA MARE. Obiceiuri și tradiții. Ce se face în ultima zi de post

Pentru acest cos, gospodinele trebuie sa faca neaparat cateva preparate. In cos se pune un stergar curat si se asaza o lumanare alba, apoi oua rosii, pasca, cozonac, oua incondeiate, o bucata de slanina, muschi de porc, sunca special preparata, zahar, faina, salata de hrean cu sfecla rosie fiarta, sare, cativa catei de usturoi, o ramura de busuioc, un fir-doua de breaban (numit brebanoc sau barbanoc), carnati, un miel din aluat copt intr-o forma speciala etc.

Totul se acopera cu cel mai frumos stergar pe care il are gospodina, semn de pretuire a sarbatorii pascale dar si de mandrie personala, potrivit crestinortodox.ro.