MENIU

Salvamarii cer amenzi pentru turiştii care ignoră steagul roşu: "S-ar mai potoli lumea"

Salvamarii vor amenzi pentru turişti

18 persoane au murit înecate în acest sezon estival, în apa Mării Negre, Turiştii ignoră însă şi acum avertismentele cu steag galben sau roşu.

Miercuri, un tată a intrat în apă alături de cei doi copii ai săi, deşi în sudul litoralului a fost arborat steagul roşu, care interzice scăldatul. Bărbatul a reuşit să iasă în timp util, însă cele două fetiţe ale sale au fost salvate de mai multe persoane care au format un lanţ uman şi au reuşit să scoată minorele din apă.

Aceste exemple negative ar putea să nu mai existe dacă legislaţia din România ar fi reglementată şi aliniată celor din alte ţări europene, precum Germania.

"În Germania, în momentul arborării steagului roşu, plaja este închisă, iar salvamarul nu este la muncă. Salvamarul nu se poate salva nici pe el când marea e foarte agitată, nici victimele. Există echipe de intervenţie disponibile 24 de ore din 24 şi în momentul în care cineva sună la apelul de urgenţă, persoana este salvată şi plăteşte toate costurile de intervenţie, care uneori pot depăşi 100.000 euro. În momentul în care un cetăţean de acolo ignoră avertismentele şi este salvat de la înec, îşi pierde toate drepturile şi de aceea nu intră nimeni în apă. Ei muncesc o viaţă şi nu vor pentru o mică plăcere să-şi piardă toţi banii strânşi", a declarat, pentru Cuget Liber, Gabriel Culea, coordonatorul salvamarilor din nordul litoralului.

"Cea mai bună soluţie ar fi să fie prevăzute în legislaţie amenzi şi atunci s-ar mai potoli lumea după câteva exemple date. În acest moment nu există amenzi şi nu au fost niciodată cuprinse în legislaţie. Noi am avut o colaborare cu Poliţia şi ne-a ajutat, dar doar să-i speriem, atât. Cel mai dificil este să lucrezi cu omul. Oricât de frumos ai vorbi, tot eşti înjurat, asta este viaţa de salvamar. Deşi avem o colaborare bună cu ISU, rămâne un gust amar, pentru că cel mai bine ar fi să se umble la legislaţie", a spus Daniel Motoi, şeful salvamarilor din Eforie. 

Mai multe articole despre:
salvamari înec litoral salvamari marea neagra