MENIU

Îţi scoţi tot salariul odată de la bancomat? Avertismenul teribil al poliţiştilor

<p>Bancomat blocat dacă ANAF-ul pune ochii pe tine</p>

Furt bancomat. Infractorii cibernetici apelează, din ce în ce mai mult, la instalarea de dispozitive fizice false pe bancomatele bancare pentru a copia datele de pe benzile magnetice ale cărţilor de credit, atenţionează specialiştii Poliţiei Române, într-o postare preluată şi pe pagina de Facebook a Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO).

Furt bancomat. Potrivit sursei citate, procedeul poartă denumirea de skimming şi constă în montarea de dispozitive la bancomate sau POS-uri, prin care sunt copiate datele de pe benzile magnetice ale cărţilor de credit care, ulterior, pot fi folosite pentru inscripţionarea unor noi cărţi de credit, cu care se fac extrageri de numerar.

De asemenea, alt mod de operare pentru obţinerea datelor în vederea clonării cardului este "bucla libaneză" - un dispozitiv care se montează în zona unde trebuie introdusă cartea de credit şi care poate bloca cardul înăuntru. "Imediat apare un "binevoitor' care îşi oferă ajutorul, află PIN-ul chiar de la client şi, după plecarea acestuia, scoate cardul din bancomat", se precizează în informarea Poliţiei Române.

Pentru a nu fi victimă a infracţiunilor de tip skimming, experţii recomandă aplicarea unei serii de măsuri preventive. Una dintre acestea este să nu lăsaţi la vedere chitanţe, facturi sau alte documente care conţin informaţii despre cardul dumneavoastră bancar.

De asemenea, anunţaţi imediat banca dacă vă schimbaţi datele personale (adresă, număr de telefon etc.), iar dacă vi se blochează cardul în bancomat, nu cereţi şi nu permiteţi ajutorul nimănui şi, mai ales, nu spuneţi nimănui codul PIN. Cu atât mai mult, nu permiteţi niciunei persoane să stea aproape de dvs. atunci când tastaţi PIN-ul şi acoperiţi tastatura cu mâna în momentul formării codului.

Pe lista atenţionărilor se mai află verificarea autenticităţii fantei în care se introduce cardul bancar, precum şi dacă pe tastatura originală a bancomatului nu a fost aplicată o tastatură falsă, care permite reţinerea codului PIN introdus.

Furt bancomat. Înainte de a efectua orice operaţiune de extragere de numerar este bine ca utilizatorii să tragă uşor de tastatura bancomatului. În cazul în care aceasta este falsă, se desprinde.

Un alt indiciu asupra falsităţii tastaturii este aspectul tastei nr. 5. Astfel, dacă este originală, tasta respectivă prezintă o uşoară denivelare, în timp ce tastatura falsă este perfect netedă.