MENIU

Risc uriaș dacă nu clătești orezul înainte să-l gătești - Câte metale grele și insecte conține de fapt 

Este bine sau nu să fie spălat orezul înainte de folosirea sa în diverse preparate, de la salate la mâncăruri? Dezbaterea pe tema clătirii orezului înaintea gătirii a fost declanșată și de posibilitățile numeroase în care poate fi preparată această specie de cereale atât de populară în toată lumea.

 

Orezul este consumat de oameni din peste 100 de țări și există aproximativ 40.000 de soiuri de orez în întreaga lume. În plus, fiecare fel de orez se poate găti într-un anumit mod. 

Orezul este hrănitor și are un gust neutru, dacă este utilizat simplu, dar mulți îl preferă în combinație cu ingrediente locale, gătit în stiluri diferite, înclusiv în tocănițe și deserturi.

Experții spun că este mai bine să gătești orezul după ce a fost trecut în câteva ape, cu alte cuvinte, după ce a fost clătit, scrie Livestrong.com.

Principalul motiv pentru care mulți specialiști din domeniul sănătății ne îndeamnă să clătim orezul înainte de a-l găti și de a-l folosi la mâncare este că acesta poate fi încărcat excesiv cu substanțe contaminante și cu metale grele.

Spălarea orezului ajută la înlăturarea substanțelor contaminante, a metalelor grele, murdăriei și a insectelor care pot fi printre boabe.

Orezul este foarte bogat în arsenic, plumb și cadmiu, care prezintă riscuri grave pentru sănătatea oamenilor, potrivit unui studiu publicat în noiembrie 2020 în revista internațională de cercetare a sănătății publice și mediului International Journal of Environmental Research and Public Health‌.

 

Cum se spală corect orezul și DE CE trebuie clătit

 

Clătirea orezului este foarte importantă pentru a spăla impuritățile de pe boabe.

Există multe moduri diferite de a pregăti orezul, și se folosește în toate bucătăriile lumii, de aceea, este justificat să existe și această întrebare, legată de siguranța folosirii orezului fără a-l spăla în prealabil.

În aceste condiții, dieteticienii atrag atenția că ar trebui să ne luăm un minut în plus pentru a clăti orezul înainte de a-l găti. Acest gest ajută la spălarea contaminanților, metalelor grele, murdăriei și insectelor care pot fi în orez.

Contaminarea cu metale grele se produce prin inundarea orezăriilor. Însă probabilitatea de intoxicare cu metale grele prin consumul de orez este, totuși, extrem de scăzută, mai spun cercetătorii și nutriționiștii.

Dacă este spălat înainte, orezul devine mai pufos și pentru că se va îndepărta amidonul de la suprafață, va fi și mai ușor de digerat.

Orezul sălbatic, dar și cel basmati, se lasă la înmuiat în apă, cel puțin o jumătate de oră, înainte de fierbere.

 

Intoxicarea cu metale grele prin consumul de orez

 

„Ar trebui să clătiți întotdeauna orezul înainte de a-l găti. Substanțele contaminante ajung pe orez din apele poluate care inundă orezăriile, astfel că principalul beneficiu al clătirii orezului este reducerea riscului de toxicitate cu metale grele”, spune Kimberly Gomer, nutriționist dietetician american.

Kimberly Gomer susține că ar trebui să mănânci orez la mai multe mese pe zi și, deși acest lucru nu este probabil, trebuie să ai în vedere că toxicitatea cu metale grele este deosebit de riscantă pentru copiii mici și bebeluși.

 

Spălatul orezului înainte de gătire îndepărtează insectele

 

Gestul de a cumpăra fructe și la consuma fără a le spăla este similar cu a cumpăra orez și a nu-l spăla înainte de gătire. El poate fi murdar, poate avea fragmente de insecte și tot felul de alte impurități.

Potrivit specialiștilor, cerealele sunt în mod special predispuse la contaminare cu gărgărițele de orez (gândacii de cereale). Sunt insecte mici care pot infesta alimentele și le pot deteriora mai repede.

Clătirea orezului elimină lucrurile pe care, cu siguranță nu le dorim în farfurii, cum ar fi murdăria, praful, resturile de substanțe chimice și de insecte”, spune Kimberly Gomer.

„Există  un risc semnificativ ca orezul să adune praf sau să se contamineze cu insecte mici, așa că recomand întotdeauna să fie spălat, înainte de a-l găti”, explică și celebrul bucătar Kai Chase.

 

Spălarea orezului înainte de gătire îi îmbunătățește gustul


Orezul este o sursă bogată de amidon, care poate duce la o texturiă densă sau gumoasă atunci când este gătit. Pentru a o evita, bucătarul Kai Chase recomandă clătirea orezului, astfel gustul și consistența rămân de calitate.

„Amidonul din orez face ca boabele să devină lipicioase. Clătirea orezului îndepărtează un strat de exces de amidon, rezultând o textură mai pufoasă și o aromă mai bună.”

Spălarea orezului are importanță și în aspectul după gătire. Dacă nu clătiți orezul, acesta se poate aglomera în bulgărași care dau o textură ternă, pe care unii nu o apreciază.

Sursa: clicksanatate.ro

 

Fierberea corectă a orezului: Trucuri pentru un orez fiert gustos - Ce nu trebuie să faci

Nu e bine să puneți sare în apa în care fierbeți orezul. Dacă se pune sare, boabele se vor mărunți și se va obține un orez lipicios.

Nu se amestecă în orez, în timpul fierberii, pentru că devine lipicios. Se amestecă doar la fierberea orezului risotto, pentru că în acest caz rezultatul va fi un orez cremos.

Cantitățile folosite la fierberea orezului sunt: la o măsură de orez se pun două măsuri de apă.

Orezul se fierbe între 10 și 12 minute, fără să se acopere oala în care fierbe. La începutul fierberii, focul va fi mediu, iar după ce începe să fiarbă se va da focul la minimum (sau la economic).După fierbere, se recomandă să se pună un prosop peste oală, apoi capacul și se mai lasă cel mult 10 minute la foc mic.