MENIU

Resursele României, bătaia de joc a guvernanților - Rușchița, „orașul-fantomă” al minerilor, în paragină - VIDEO

Rușchița, „orașul-fantomă” al minerilor, în paragină Foto: Adevărul.ro

Orașul minerilor, descoperit în urmă cu sute de ani, în care mii de oameni lucrau în timpul comunismului în minele de fier, plumb și uraniu... a ajuns o localitate-fantomă. Rușchița, fosta localitate minieră din munții Poiana Ruscă, găzduiește acum mai puțin de 400 de persoane, majoritatea vârstnici.

Munții Poiana Ruscă se întind pe teritoriile județelor Hunedoara, Caraș Severin și Timiș și sunt cunoscuți pentru resursele minerale extrem de bogate.

Sursă Foto: adevarul.ro

Cele mai vechi exploatări miniere au avut loc în secolul al 2-lea, când ținutul a devenit unul dintre districtele miniere importante ale Daciei Romane.

Ținutul minier s-a dezvoltat însă începând din secolul al 18-lea, în epoca austro-ungară, când în mai multe zone sălbatice din munți au fost făcute așezări de mineri. Aici au ajuns coloniști care au început exploatarea pădurilor și a zăcămintelor de fier, apoi a marmurei, aurului, plumbului, argintului și zincului, potrivit celor de la Adevărul. Toate aceste resurse bogate ale subsolului au dus la dezvoltarea mai multor localități în secolul 20.

Printre acestea se numără și satul Rușchița care a devenit o umbră a locului în care, în urmă cu patru decenii, peste 2.000 de oameni lucrau în minele de fier, plumb și zinc, în cariera de marmură dar și în exploatarea de uraniu.

După Revoluție, toate centrele miniere au intrat într-un declin abrupt. Blocurile ridicate în trecut pentru oamenii aduși să muncească în minele și carierele Rușchiței au fost părăsite. Oamenii au început să plece din anii ´90, când s-au închis minele. Blocurile, barurile, cinematograful, parcurile, cantinele și întreprinderile au rămas aproape goale.

Sursă Foto: adevarul.ro

„În timpul comunismului, pâna în `89 au fost în jur de 2.200 de oameni aici în zonă. Erau 13-14 autobuze care făceau naveta de la Caransebeș, la Borloba, dincolo de Caransebeș, la Muntele mic. Veneau oameni, munceau, de la Hațeg, veneau cu autobuzele aici la mină și lucrau”, povestește un fost miner, potrivit Adevărul.

Sursă Foto: adevarul.ro

În 1950 a început exploatarea magnetitei în masivul Boul. De atunci au fost cunoscute și zăcămintele de uraniu și thoriu. Însă geologii au remarcat rapid o situație neprevăzută. Au apărut anomalii în sănătatea lucrătorilor și s-au găsit roci radioactive, cauzate de prezenţa minereului radioactiv de brannerit. Din primele decenii de exploatare există puține date despre modul în care muncitorii au fost expuși la radiațiile cauzate de munca în minele de pe vârful Boului. Thoronul, un gaz radioactiv emant de thoriu, ar fi cauzat cele mai mari probleme de sănătate localnicilor.

În Rușchița și Rusca Montană, minele au rămas doar în amintiri.

Sursă Foto: Facebook

În schimb, la capătul drumului care traversează cele două localități funcționează, de la mijlocul secolului al 19-lea, faimoasa carieră de marmură de Rușchița.

Sursă Foto: Facebook