Regulile impuse în comunism de soții Ceaușescu! Restricții absurde ce vor rămâne în istorie
Perioada comunismului este cunoscută ca fiind una neagră pentru România, oamenii fiind nevoiți să respecte reguli și restricții absurde impuse de Elena și Nicolae Ceaușescu.
Acestea sunt 10 reguli impuse de soții Ceaușescu, potrivit www.arzigazu.ro:
1. Emisiunile
În sudul ţării, oltenii îşi îndreptau antenele TV spre sârbi şi bulgari, iar astfel puteau urmări emisiuni, filme sau competiţii sportive occidentale.
2. Stingerea
Până şi ieşirile cu familia erau controlate. În timpul săptămânii stingerea se dădea la ora 22.00.
3. Apa caldă
Apa caldă în perioada comunistă era raționalizată.
4. Blocurile
În Epoca de Aur, uniformizarea s-a produs şi la nivel locativ. Casele au fost demolate, iar în locul lor au fost construite blocuri care au fost catalogate ca adevărate cutii de chibrituri.
5. Copiii erau obligați să...
Copiii erau obligaţi să meargă la cules de măceşe şi fructe de pădure. Elevii de liceu se duceau de două ori pe săptămână la muncile câmpului.
6. Sacrificarea animalelor
Sacrificarea animalelor domestice se făcea pe ascuns. Tăierea porcului era interzisă.
7. Raționalizarea hranei
În anii ’80, pe fondul accentuării sărăciei, familia Ceauşescu a impus raţionalizarea hranei.
8. Programul TV
Programul TV conţinea înainte de 1989 în cea mai mare parte doar realizările familiei Ceauşescu.
9. Rație la portocale și banane
În perioada comunistă exista raţie la portocale şi banane. În perioada Crăciunului copiii norocoşi găseau fructele exotice sub brad, însă trebuia să le mănânce raţional, pentru a le ajunge o bună perioadă de timp.
10. Mașinile
Maşinile erau oarecum o raritate pe străzi înainte de 1989, comparativ cu România contemporană. Benzina era foarte greu de procurat, aşa că exista o raţie lunară. Nicolae Ceauşescu a impus o soluţie arbitrară în acest caz: autoturismele care aveau ultima cifră a numărului de înmatriculare cu soţ circulau o duminică, cele care se terminau în cifră fără soţ mergeau cealaltă duminică.