MENIU

Reacția Comisiei Europene la cazul Vosganian: Situația va fi monotorizată în cadrul MCV

<p>Reacția Comisiei Europene, la cazul Vosganian: Situația va fi monotorizată &icirc;n cadrul MCV </p>

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Tim McPhie, a declarat, joi, întrebat de HotNews despre decizia Senatului de a se opune urmăririi penale a senatorului liberal Varujan Vosganian, că astfel de cazuri, în care Legislativul României refuză sa ridice imunitatea unor ministri-parlamentari, pe care procurorii vor să-i urmărească penal, vor fi, în continuare, monotorizate de Comisia Europeană, în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare pe justiție.

"Poziția Comisiei a fost trasată în Raportul MCV foarte recent, și nu și-a schimbat-o. Vom continua, desigur, să monitorizăm situația și să discutăm cu partenerii români, de-a lungul întregului an", a declarat Tim McPhie, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, în privinta justiției și statului de drept.

Pe de altă parte, Comisia a explicat că nu comentează cazuri individuale.

Parlamentul a rămas cea mai criticată instituție românească și în raportul MCV, adoptat de Comisia Europeană, pe 28 ianuarie 2015. Blocarea unor anchete penale, împotriva anumitor parlamentari, promovarea de legi care aduc atingere luptei anticorupție, tergiversarea adoptării unor acte normative care să ajute justiția - acestea sunt principalele acuzații la adresa Parlamentului, vizând activitatea pe anul 2014, precizează HotNews.ro.

"În cea mai mare parte a anului 2014, încercările DNA de a convinge Parlamentul să ridice imunitatea unor parlamentari, pentru a permite initierea de anchete și aplicarea măsurilor de detenție preventivă nu au dat niciun rezultat. Răspunsul Parlamentului la solicitările DNA pare arbitrar și lipsit de criterii obiective", se arată în Raportul MCV.

Senatorul PNL, Varujan Vosganian, a scăpat de urmărirea penală, după ce senatorii au votat, joi, împotriva cererii depuse de DIICOT. Din cei 168 de senatori, au fost prezenți 132, din care 56 au votat pentru începerea urmăririi penale, 71 au votat contra, cinci s-au anulat. Ca urmare a votului, Senatul a respins hotărârea privind cererea de urmărire penală.

Mai multe pe HotNews.ro.