MENIU

Raed Arafat, prima reacție după scandalul cu ministrul Marcel Vela

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, susține că în cadrul videoconferinţei din ultima zi a anului 2019 nu a fost vorba de o ceartă a sa cu ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, referitoare la intervenţia nereuşită cu elicopterul SMURD în cazul fetiţei în comă de la Govora, ci o situaţie generată de lipsa unor informaţii complete privind modalitatea de operare a aviaţiei de urgenţă.

"Eu nu consider că a fost o ceartă în cadrul videoconferinţei, ci mai mult o situaţie generată din lipsa unor informaţii complete care necesită clarificare astfel încât să se înţeleagă bine modul de acţiune al aviaţiei de urgenţă, limitele acesteia, temporare sau permanente, şi faptul că în continuare se fac eforturi supraomeneşti ca totul să funcţioneze cât mai bine posibil şi să asigurăm populaţiei toate nevoile în cazul situaţiilor de urgenţă", susţine Arafat, în mesajul său.

El adaugă că "toate elicopterele SMURD pot executa misiuni de noapte şi executa misiuni de noapte, dacă pilotul comandant este pregătit la nivelul necesar unor astfel de misiuni". "Acest lucru însă este diferit de a decola noaptea, pe întuneric, de la un loc ne-marcat şi ne-autorizat punând viaţa echipei şi a pacientului în pericol, mai ales în zonele montane", menţionează şeful DSU, care a anexat şi un tabel potrivit cărora 10% din orele de zbor efectuate în 2019 de elicopterele SMURD au fost pe timp de noapte.

Totodată, Raed Arafat punctează că nu toate elicopterele SMURD sunt funcţionale 24 din 24, având în vedere numărul insuficient al piloţilor, dar şi faptul că după o misiune de noapte, e nevoie să fie asigurat un timp de odihnă mai mare pentru echipaj, ceea ce înseamnă indisponibilizarea elicopterului un număr de ore pe timp de zi, când sunt cele mai multe situaţii critice.

El mai arată că se fac eforturi pentru instruirea echipajelor, că s-au făcut permanent angajări de piloţi (între 2014 şi 2019 au fost 47 angajaţi şi 31 plecaţi), dar şi că în ultimii 20 de ani aviaţia de intervenţie în caz de urgenţă s-a dezvoltat de la un singur elicopter disponibil în 1999, închiriat de la Transgaz, la mai multe baze aeriene cu elicoptere moderne în Bucureşti, Mureş, Iaşi, Galaţi, Constanţa, Craiova, Arad şi Jibou, fiind disponibil şi un elicopter pentru evacuarea de pacienţilor din zonele izolate ale Deltei Dunării, potrivit Agerpres.

Şeful DSU mai punctează că se fac pregătiri pentru ca în următorii ani să fie operaţionalizate 3 puncte de salvare aeriană în zonele montane pentru care sunt contractate deja 4 elicoptere uşoare din fonduri UE, care se adaugă la cele doua destinate instrucţiei. "Totodată, avem finanţarea pentru achiziţionarea a 5-6 elicoptere medi-grele de căutare salvare care să desfăşoare misunile complexe de căutare salvare, inclusiv în zona maritimă. Ele trebuie să fie livrate până cel târziu sfârşitul anului 2023, iar procedura de licitaţie este în reluare", detaliază Arafat.

Mai multe articole despre:
raed arafat marcel vela