MENIU

Profesorii din Brăila, în grevă japoneză

Profesorii din cadrul sindicatului CNSRL Frația, filiala Braila, afiliat la Federația „Spiru Haret”,  au intrat de marți în grevă japoneză. Greva profesorilor presupune ca aceștia să poarte, de astăzi, banderole tricolore la braț, în semn de protest faţă de situaţia din învățământ, scrie realitateadebraila.net.

Liderul sindicatului învățământului brăilean, Valeriu Partene a spus astăzi, la ședința Comisiei pentru Dialog Social desfășurat la Prefectura Brăila, că mâine o delegație de membrii de sindicat de la Brăila va participa la pichetarea Guvernului.

Printre solicitările profesorilor care intră în grevă japoneză se numără finalizarea până la sfârșitul lunii martie a celor 3 legi ale educației promise de guvernul Dăncilă.

”Suntem legați de ceea ce se numește costul standard pe elev. În condițiile în care demografia este în scădere, sigur că da, numărul copiilor este în scădere. Nivelul de finanțare al unităților de învățământ pe un cost standard care este total lipsit de acoperirea integrală a nevoilor unei unități de învățământ, fac ca foarte multe unități să nu facă față” a declarat Valeriu Partenie.
Liderul de sindicat a dat ca exemplu de subfinanțare, din cauza numărului mic de elevi, școlile din comunele Racovița, Frecăței, Scorțaru Nou, Aceste școli au între 106 și 113 elevi.

Partenie a spus că în județul Brăila media de vârstă a cadrelor didactice care predau este în jurul vârstei de 50 de ani, iar în aceste condiții nivelul de salarizare este unul ridicat, datorită vechimei și a gradelor didactice pe care aceștia le au.

Liderul sindicatului învățământului brăilean a spus că protestul lor nu este pentru nivelul de salarizare, ci pentru creșterea nivelului costului standard per elev.

Această formulă de protest este pe durata zilei de astăzi, 26 februarie, iar mâine sindicatul de la Brăila va participa cu un număr de 15 membrii la protestul de la Guvern.

Inspectorul școlar general adjunct Dan Gheorghiță a spus că scăderea natalității a dus la scăderea numărului de elevi, iar șa școala de la Racovița s-a ajuns la un număr de doar 106 elevi de la grădiniță până la clasa a VIII-a. Acesta a recunoscut că sunt probleme cu plata salariilor, datorate nivelului costului standard per elev care a crescut cu doar 0.4% față de anul trecut.

Mai multe articole despre:
Brăila greva profesori