MENIU

Procurorii cer o pedeapsă mai mare pentru SILVIU IONESCU

Procurorii cer o pedeapsă mai mare pentru SILVIU IONESCU

Parchetul instanţei supreme cere Curţii de Apel Bucureşti condamnarea lui Silviu Ionescu la o pedeapsă mai mare de trei ani de închisoare, cu executare, în cazul accidentelor din Singapore, în timp ce avocatul acestuia susţine că ar trebui achitat, judecătorii urmând să ia o decizie definitivă.

Curtea de Apel Bucureşti a încheiat, joi, dezbaterile în dosarul în care Silviu Ionescu şi procurorii Parchetului instanţei supreme au contestat decizia Judecătoriei Sectorului 3, din 27 martie 2013, de condamnare a fostului însărcinat cu afaceri al României în Singapore la trei ani de închisoare cu executare, în cazul celor două accidente pe care le-ar fi produs, în decembrie 2009, în Singapore, în urma cărora o persoană a murit şi alte două au fost rănite.

Procurorul prezent la şedinţa de judecată a cerut instanţei aplicarea unei pedepse mai mari în cazul lui Silviu Ionescu, susţinând că fapta de care este acuzat este una gravă, în contextul nerecunoaşterii acesteia şi este dovedită de probele de la dosar. El a mai arătat că imaginea României pe plan internaţional a fost deformată şi afectată în urma acestui incident.

Avocatul lui Silviu Ionescu le-a spus judecătorilor că fapta de vătămare corporală din culpă de care a fost acuzat clientul său nu mai poate fi susţinută, întrucât noile coduri prevăd că aceasta este valabilă doar atunci când victima este internată peste 90 de zile. Avocatul Nelu Traşcă a arătat că în acest caz victimele au avut între 70 şi 80 de zile de internate pentru îngrijiri medicale, astfel că nu mai poate fi avută în vedere fapta de vătămare corporală.

În ce priveşte acuzaţia de ucidere din culpă, avocatul le-a spus judecătorilor că, din probele aflate la dosar, nu reiese cu certitudine că Silviu Ionescu se afla la volanul maşinii ambasadei, cerând să dispună achitarea clientului său.

Reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe a cerut despăgubiri de 13.340 de dolari singaporezi, reprezentând suma totală a facturilor pentru depozitarea maşinii avariate a ambasadei pe o perioadă de peste trei ani. Acesta a arătat că maşina nu a fost reparată la acel moment şi că, odată cu trecerea anilor, costurile de reparaţii s-au mărit, solicitând în acest context mărirea cuantumului despăgubirilor civile.

În ultimul cuvânt, Silviu Ionescu a spus că nu el se afla la volanul maşinii ambasadei, reamintind că la acea vreme a făcut un anunţ şi o sesizare la poliţie că maşina a fost furată.

Instanţa a rămas în pronunţare în acest dosar, decizia pe care o vor da judecătorii Curţii de Apel Bucureşti fiind definitivă.

În 27 martie 2013, fostul însărcinat cu afaceri al României în Singapore Silviu Ionescu a fost condamnat de Judecătoria Sectorului 3 la trei ani de închisoare cu executare pentru ucidere din culpă, un an de închisoare pentru vătămare corporală din culpă şi trei ani de închisoare pentru părăsirea locului accidentului.

Mai multe articole despre:
închisoare procurori pedeapsă Silviu Ionescu