Procurorii au reconstituit rețeaua șpăgi UDREA-COCOȘ din dosarul Microsoft
Elena Udrea şi fostul ei soţ, Dorin Cocoş, au disimulat mita pe care au primit-o pentru atribuirea contractului de licenţiere Microsoft, prin înstrăinarea şi achiziţionarea mai multor imobile, ei încercând astfel să ascundă circuitul financiar al banilor obţinuţi ilegal, potrivit referatului DNA.
"S-a stabilit că, în perioada 2009 - 2013, Cocoş Dorin şi Udrea Elena Gabriela au înstrăinat şi respectiv au achiziţionat mai multe imobile, existând indicii în sensul că acestea au constituit una dintre modalităţile de disimulare a provenienţei sumelor de bani şi a circuitului financiar. În concluzie, prin operaţiuni de vânzare - cumpărare de bunuri imobile sau 'bunuri viitoare', acordarea unor împrumuturi către SC Clamari Trading Impex SRL, respectiv prin novarea creditului de 3.297.000 euro de la BRD, Udrea Elena Gabriela a efectuat operaţiuni specifice infracţiunii de spălare a banilor", arată procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în referatul cu propunerea de arestare a Elenei Udrea.
Mai mult, notează procurorii, din actul de partaj încheiat între Cocoş şi Udrea în 10 iunie 2013 rezultă că, la momentul acestei tranzacţii, a fost declarată drept datorii comune suma de 540.045 ce urma să fie plătită către firma Calamari Trading Impex SRL şi creditul de 500.000 de euro, contractat de la Dinu Pescariu, scadent în anul 2021. "Ambele credite au fost preluate de inculpatul Cocoş Dorin. Cuantumul sumei împrumutată de la Pescariu Dinu Mihail, declarat la partaj se contrazice cu chitanţele identificate la percheziţia domiciliară în biroul lui Pescariu Dinu Mihail şi care atestă în fals că anterior partajului, respectiv până la data de 10 iunie 2013, s-ar fi restituit suma de 100.000 de euro", susţin procurorii DNA.
Tot din actul de partaj rezultă că o mare parte din imobilele obţinute în perioada 2009 - 2013, cât şi din sumele de bani aflate în conturi au ajuns în posesia Elenei Udrea, la care se adaugă şi o sumă de două milioane de euro. "Din discuţiile dintre Cocoş Dorin şi Pescariu Dinu Mihail, rezultă că inculpatul Cocoş Dorin i-a solicitat acestuia semnarea chitanţelor antedatate deşi realiza caracterul fraudulos al acestora, Udrea Elena Gabriel având cunoştinţă de demersurile efectuate de Cocoş Dorin de a disimula foloasele necuvenite primite", notează procurorii, referitor la modul în care cei doi soţi au încercat să ascundă mita primită în urma semnării contractului Microsoft.
Elena Udrea a fost adusă, miercuri, din arest la instanţa supremă, unde se judecă cererea procurorilor DNA de arestare a deputatului PMP, în dosarul Microsoft. Procurorii anticorupţie au emis marţi, la ora 21.40, ordonanţă de reţinere pentru deputatul PMP Elena Udrea, după ce aceasta a stat aproape zece ore la DNA, unde şi-a studiat dosarul şi a fost audiată. Potrivit DNA, Elena Udrea a fost reţinută pentru trei fapte de trafic de influenţă - în legătură cu încheierea şi derularea acordului cadru de licenţiere Microsoft din anul 2009, a contractelor subsecvente şi a actelor adiţionale la acestea, în legătură cu derularea contractului e-România şi în legătură cu pretinderea şi primirea a 500.000 de euro -, precum şi pentru spălare de bani.
Mai multe pe Mediafax