Ce se întâmplă cu PRIMA tranșă de vaccinuri anti COVID-19 pentru România. Livrările sunt întârziate în opt țări. ANUNȚUL șefului comitetului de vaccinare
România ar urma să primească marți prima tranșă de vaccinuri împotriva COVID, și nu luni, așa cum se anunțase deja. Livrarea vaccinului are întârzieri în opt țări europene din cauza producătorului BioNtech/Pfizer. Lotul primit deja de țara noastră, de 10.000 de doze, săptămâna trecută, este unul simbolic, înaintea procesului oficial de livrare. Coordonatorul Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, medicul militar Valeriu Gheorghiță, a explicat motivele întârzierii.
Cele aproximativ 140.000 de doze care urmează să fie livrate în România reprezintă practic prima tranșă de vaccinuri, „pentru că tranșa simbolica din faza zero (cele 10.000 de doze primite deja - n.red.) e completata de această prima tranșă importantă de vaccinuri care merge pentru personalul medical, și , ulterior, saptamanal va fi cate o transa de circa 150.000 de doze de vaccin”, potrivit șefului Comitetului de coordonare a vaccinării împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiță.
„Din informațiile pe care le deținem, în opt țări s-a întârziat livrarea din cauza unor probleme tehnice ale producătorului”, a precizat duminică seara Grupul de Comunicare Strategică.
Noi vaccinuri anti COVID-19 vor sosi în România în următoarele zile în următoarele orașe:
- București, Cluj și Timișoara - marți, 29 decembrie;
- Brașov, Constanța, Craiova și Iași - miercuri, 30 decembrie.
Inițial, autoritățile au anunțat că începând de luni, 28 decembrie, România va primi o tranșă de 144.000 de doze de vaccin anti COVID-19 pentru peste 370 de centre regionale de vaccinare din țară. Livrarea vaccinului este asigurată de către BioNtech/Pfizer.
Medicul militar Valeriu Gheorghiță a explicat, duminică seară, că Pfizer a anunțat România că sunt probleme la fabrica din Belgia și dozele de vaccin vor sosi cu o întârziere de 24 de ore. Medicul militar a spus că întârzierea este provocată de o problemă de organizare și de soft a companiei Pfizer.
„Am fost înștiințat de compania Pfizer că din cauza unor probleme care țin de fabrica din Belgia, o problemă care ține de organizare și de soft, vaccinurile vor fi livrate cu o zi întârziere. Se începe din 29 decembrie și, respectiv 30 decembrie. (...) În opt țări europene există această întârziere. O parte din țări au primit astăzi (duminică – n.red.), iar o altă parte vor primi poimâine (marți - n.red.) și răspoimâine (miercuri - n.red.).
În România, pe 29 decembrie vor ajunge tranșele alocate pentru București, pentru Timișoara și Cluj, și pe 30 decembrie ajung tranșele alocate pentru Iași, Brașov, Constanța și Craiova”, a declarat Gheorghiță la o televiziune de știri.
Șeful Comitetului de vaccinare a mai spus că nu există un calendar foarte exact de livrare, ci doar certitudinea că dozele de vaccin vor ajunge în țara noastră.
„Calendarul de livrare este estimativ. Este o certitudine că va fi săptămânal, însă ziua exactă în care se livrează poate să sufere modificări. Compania Pfizer și-a luat angajamentul că ne va anunța cu cel puțin două zile înainte față de momentul livrării, tocmai pentru a putea organiza procesul logistic de recepție și de stocare”, a mai spus medicul militar Valeriu Gheorghiță.
Duminică, 27 decembrie, a avut loc începerea vaccinării împotriva COVID-19. În 10 spitale din țară au fost făcute primele doze de vaccin cadrelor medicale din prima linie.
În prima zi a campaniei de vaccinare anti-COVID în România, duminică, 27 decembrie 2020, s-au vaccinat 960 de cadre medicale din cele zece spitale de boli infecțioase aflate în prima linie în lupta cu noul coronavirus.
Asistenta medicală Mihaela Anghel, de 26 de ani, de la Institutul „Matei Balș” din Bucuresti, este primul român vaccinat. Ea s-a ocupat de primul caz de infectare cu coronavirus, confimat pe 26 februarie.
Vaccinarea personalului medical din cele zece unități medicale aflate în prima linie în lupta cu COVID-19, din prima tranșă de vaccinuri livrate în 25 decembrie, va continua luni și marți.
Actualul vaccin dezvoltat împotriva COVID-19 este eficient și împotriva noii tulpini identificate în Marea Britanie, care este mai contagioasă. Epidemiologii și microbiologii spun că nu va fi nevoie de reluarea întregului proces de obținere a unui vaccin împotriva COVID-19 chiar dacă în viitor vor fi mai multe mutații ale virusului. Vaccinul obținut acum va suporta „adaptări”, asemănător cu ajustarea făcută în cazul vaccinării antigripale.
Primele doze de vaccin împotriva COVID-19, au ajuns în țară pe la Vama Nădlac 2, vineri, 25 decembrie, în ziua de Crăciun, în jurul orei 13.40. Cele 10.000 de doze de vaccin din primul lot - simbolic - au ajuns sâmbătă, 26 decembrie 2020, la Institutul Cantacuzino din București, de unde plecat sâmbătă seară către cele 10 spitale din țară în care a început oficial campania de vaccinare în ziua de duminică, 27 decembrie.
Vaccinarea împotriva COVID-19 nu este obligatorie și este gratuită. Administrarea vaccinului anti COVID-19 se face cu două doze. În România, vaccinarea împotriva COVID-19 are trei etape.
`Dacă lucrurile decurg bine şi disponibilitatea vaccinurilor va fi aceea de care noi avem nevoie, ar trebui ca în primele şase luni din acest moment să putem asigura imunizarea a circa 60-70 la sută din populaţie, ceea ce reprezintă nivelul la care consecinţele pandemiei sunt mult diminuate şi putem pune punct acestui flagel", a afirmat Valeriu Gheorghiţă, prezent, duminică, la Institutul Matei Balş, pentru a asista la administrarea primelor doze de vaccin împotriva noului coronavirus.
Răspunsul imun începe să devină protector la 14 zile după prima doză, însă beneficiile sunt mai multe după 7 zile de la a doua doză, a anunțat Valeriu Gheorghiță.
Pentru imunizarea colectivă este nevoie de 10,7 - 11 milioane de doze de vaccin. Prima etapă a campaniei de vaccinare, cea a personalului medical, ar trebui să se termine la sfârșitul lunii ianuarie 2021 sau începutul lunii februarie 2021, iar etapa a treia, de masă, ar putea începe în aprilie 2021, a precizat coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță.
Cele trei etape ale campaniei de vaccinare anti-COVID-19 vor fi următoarele, iar ele se vor putea intercala în funcție de cât de multe doze de vaccin vor fi disponibile la momentul respectiv: vaccinarea personalului din sistemul medical public și privat și personalului care deservește activități critice (de la apărare, ordine publică, transporturi, până la educație, alimentație sau energie); vaccinarea populației aflate la risc în fața Covid-19 – vârstnici și persoane cu boli cronice, care s-au constatat că sunt comorbidități la cazurile de Covid-19; vaccinarea populației generale.
Când va fi vaccinată populația împotriva COVID-19
Fiecare persoană care se vaccinează va fi înregistrată în Registrul Național al vaccinărilor și va primi o adeverință în limbile română și engleză. De asemenea, STS dezvoltă o aplicație pentru programarea la vaccinare.
Adeverință pentru toți românii care se vaccinează împotriva COVID-19. Ce informații conține și de ce este necesară
VACCINUL dezvoltat de BioNTech și Pfizer. Comirnaty, denumirea comercială a tratamentului împotriva COVID-19, este indicat pentru imunizare activă pentru prevenirea COVID-19 cauzat de virusul SARS-CoV-2, la persoane cu vârsta de 16 ani și peste.
Prospectul în română al vaccinului anti-COVID. Cum se administrează, contraindicații și efecte adverse - DOCUMENT
Descarcă DOCUMENTUL - Prospect vaccin dezvoltat de BioNTech și Pfizer
Efectele adverse constatate cel mai adesea au fost de intensitate ușoară și medie, la nivel local - durere, disconfort, tumefacție, roșeață, febră, dureri musculare sau de cap, dar au fost și efecte majore la persoane cu un istoric de alergii.