MENIU

Poti să slăbești fără să mergi la sală? Da, este posibil!

Foto arhivă

Deși pare utopic, poți slăbi și fără să mergi zilnic la sală căte o oră.  „Termogeneza activității fără efort” (TAFE) este o modalitate elegantă de a descrie energia pe care o consumi pentru a face orice activitate ce nu implică somnul, alimentarea sau exercițiile intenționate (cum ar fi sportul, alergarea, antrenamentele la sala), relatează MindBodyGreen. 

 TAFE se realizează doar prin plimbare de relaxare, alergare pentru a prinde autobuzul, lucrul în curte, curățenie prin casă și chiar agitație zilnică. Această activitate poate deveni destul de solicitantă pe parcursul zilei.

TAFE te ajută să slăbești mai mult decât sala

Poate ai auzit de mai multe ori că exercițiile fizice, deși sunt bune pentru sănătate, nu afectează prea mult pierderea în greutate. Este pe cât de frustrant, pe atât de adevărat. Pierderea în greutate este mai mult influențată de termogeneză activității fără efort (TAFE) decât de exercițiile intenționate de fitness. Nu-i așa că e ironic?

Motivul este că modul în care te miști pe parcursul zilei necesită mai multă energie decât o singură sesiune de exerciții. Atunci când te miști, mitocondriile primesc semnalul pentru a produce mai multă energie, nu doar în timpul exercițiilor fizice, ci pe tot parcursul zilei.

De asemenea, TAFE contracarează efectul periculos al sedentarismului. Dacă stai toată ziua pe scaun, dar seară mergi o ora la sala, organismul tău nu va fi sănătos și nu vei primi toate beneficiile pe care le oferă mișcarea. Ideea e să te miști pe tot parcursul zilei, într-un ritm moderat.

Legătură dintre mișcare și alimentație

Mișcarea spontană nu este neapărat spontană. Este un instinct bazat pe aportul de energie. Tendința naturală a omului (și animalului) este de a se mișcă mai mult că răspuns la a mânca mai mult și de a se mișcă mai puțîn că răspuns la a mânca mai puțîn.

Problema este că am depășit acest instinct natural deoarece în zilele noastre este atât de ușor să mănânci în exces, și la fel de ușor să nu te miști deloc toată ziua. Chiar dacă ai un job care presupune să stai ore întregi pe scaun, încearcă să te ridici la fiecare 30 de minute și să faci un pic de mișcare, orice ar însemna asta.

Activitatea de șters praful sau orice ține de curățenie, sau un loc de muncă ce presupune efort fizic sunt o sursă de TAFE și te ajută nu doar să slăbești, ci și să fii mai sănătoasă pe termen lung. Iar cercetarea psihologului Alia Crum, Ph.D., confirmă acest lucru. În studiul ei, unui grup de menajere care lucrează în hoteluri li s-a spus că locurile lor de muncă sunt considerate exerciții fizice și îndeplinesc criteriile pentru un stil de viață activ.

Grupul de control nu a primit această informație. Femeile din grupul căruia i s-a spus că locul de muncă este considerat exercițiu fizic au ars mai multă energie și au căpătat o formă fizică mai bună decât cele din grupul de control. Concluzia e că atunci când știi că treburile tale casnice îți fac bine și nu sunt doar o corvoadă, depui mai mult efort și energie, iar asta îți aduce mai multe beneficii. Deci, dacă nu îți place să mergi la sala, fii mai activă mișcându-te mai mult prin casă sau pe afară, la cumpărături/plimbat câinele.

SURSA

Mai multe articole despre:
diete slabire sala