MENIU

Planorul prăbuşit, de negăsit după cinci zile. Aparatul a fost căutat şi noaptea trecută

Planorul pilotat de Mircea Crăciun, care s-a prăbuşit, joi, pare de negăsit. Însă autorităţile nu se dau bătute. Peste 1.350 de oameni sunt implicaţi în misiunea de căutare. Nu mai puţin de 11 aeronave, dintre care 7 elicoptere ale MAI şi MApN şi 4 avioane ale Aeroclubului României survolează zonele în care s-ar fi putut prăbuşi planorul. Totodată, astăzi vor fi ridicate şi două drone pentru căutările în zonele foarte greu accesibile.

UPDATE 14,30: Raed Arafat a declarat că în procesul de căutare a pilotului Mircea Crăciun sunt verificate şi înregistrările cu camere de supraveghere montate în munţi, pe pârtii, la telecabine, la cabane sau la orice unitate care are astfel de echipamente, conform Mediafax. 

"În căutările pilotului planorului dispărut, am solicitat toate înregistrările, acolo unde au putut fi stocate, începând de joi, de pe camerele de supraveghere montate în munţi, respectiv pe pârtii de schi, cabane, telecabine", a spus secretarul de stat pentru situaţii de urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne.

UPDATE 10,35: Peste 1.350 de angajați ai MAI, dar și oameni de rând, voluntari au plecat să îl caute pe pilot, a transmis corespondentul Realitatea TV. 

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a declarat, pentru Realitatea TV, că în decursul zilei de luni căutările aviatice vor continua în zonele care necesită reverificare, precizând că au apărut, totodată, noi județe: Harghita, Covasna și Bacău unde "se verifică în jurul unui traseu zonele împădurite".

"În primul rând, am continuat căutările în zona în care au apărut informații că sunt bucăți de plastic, văzute de un parapantist, în apropierea Poienii Țapului. Echipajul care a ajuns acolo a infirmat acest lucru, erau obiecte care dădeau o impresie falsă, deci nu se confirmă. Au rămas să verifice zona mai departe. În Brașov, se continuă acum în zona Munții Baiului care se caută integral pe ambii versați. În zona Poienii Brașovului unde a mai rămas o zonă neverificată, sunt acolo peste 130 de persoane care verifică. Alte zone, în Argeș, Dâmbovița, Buzău, zona Sibiului, Făgăraș și au apărut noi județe: Harghita, Covasna și Bacău unde acolo se verifică în jurul unui traseu zonele împădurite pentru că pe calea aerului au fost verificate", a declarat Arafat.

Întrebat care sunt șansele să îl găsească în viață, Arafat a răspuns:

"Mici, dar noi nu putem să spunem că sunt 0. Încă îl mai căutăm. Ieri am avut o discuție cu fiul pilotului și chiar mi-a dat informații utile care au fost valorificate în căutări. Astăzi continuăm cu căutările aviatice în zone care necesită reverificare".

În ceea ce privește căutările nocturne, Arafat a explicat:

"Numai ieri s-a făcut o căutare noaptea, până la o limită, la 23,00 s-a decis abandonarea. Nu s-au mai făcut pentru că riscăm cu persoanele cu care lucrăm să le accidentăm. Poți să treci foarte aproape, nu ai decât lumina lanternelor și să nu vezi planorul. Echipajele sunt lăsate la recuperări". 

Mai multe şenilate şi ATV-uri au cutreierat pădurile după ce parapantiştii au dat noi indicii despre locul în care s-ar fi putut prăbuşi aparatul de zbor. Ieri, Ministerul de Interne a făcut publice ultimele imagini cu planorul pe care îl caută de patru zile. O turistă a fotografiat joi aparatul în judeţul Braşov, când se afla în zbor.

În paralel, la Aerodromul din Ghimbav a fost deschisă o anchetă penală, pentru că anunţul dispariţiei s-a făcut extrem de târziu. Pentru a da o mână de ajutor, turista a pus la dispoziţie două poze în care a surprins joi planorul deasupra judeţului Braşov. În zona unde a fost văzut, oamenii legii au mai făcut căutări de la înălţime. Tocmai de aceea, e posibil să nu fi văzut ce se află în porţiunile împădurite.

Autorităţile au verificat cum au fost joi curenţii de aer, pentru a depista posibile rute de zbor. Mai mult, au vorbit cu familia pilotului pentru a afla traseele aeriene pe care le prefera.

Misiunea de căutare e însă îngreunată pentru că planorul nu avea aparatura de detectare radar pornită.

Mai mult, dispariţia planorului a fost anunţată după ce s-a întunecat, iar căutările au început abia vineri dimineaţă. În ceea ce priveşte comunicarea cu turnul de control, pilotul nu ar fi avut nicio obligaţie în acest sens.

Potrivit unor surse, comandantul Aeroclubului Braşov l-ar fi ajutat pe pilot să se înalţe, iar apoi ar fi plecat la Bucureşti pentru o problemă personală, fără să se mai interese dacă a aterizat. Abia când fiul pilotului l-ar fi sunat, ar fi aflat că bărbatul e de negăsit.

950 de angajaţi de la Ministerul de Interne, Ministerul Apărării, salvamontişti, pădurari şi voluntari participă la căutări. Şi Ministerul Transporturilor acţionează cu cinci avioane şi un elicopter de la Aviaţia Civilă. Se fac căutări pe 34 de trasee montane din judeţele Prahova, Argeş, Braşov, Dâmboviţa, Buzău şi Sibiu.

Planorul pilotat de Mircea Crăciun a decolat joi, în jurul prânzului. Nouă ore mai târziu, reprezentanţii aeroclubului din Braşov au anunţat dispariţia.

Mai multe articole despre:
planorul prabusit